Bajden naredio deklasifikaciju dokumenata o 11. septembru

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je danas ukaz kojim naređuje skidanje oznake povjerljivosti sa pojedinih dokumenata iz istrage FBI u vezi sa terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

Ukaz, izdat nešto više od nedelju dana prije 20. godišnjice napada teorističke mreže Al Kaida na Njujork i Vašington, predstavlja značajan momenat u dugogodišnjoj borbi između vlade i porodica žrtava o tome koje povjerljive informacije koje se tiču tog događaja mogu da budu objavljene, prenosi AP.

Sukob je kulminirao prošlog mjeseca kada se oko 1.800 preživjelih, članova porodica poginulih i pripadnika hitnih službi usprotivilo Bajdenovom učešću na obilježavanju godišnjice ako dokumenti ostanu povjerljivi.Bajden je u saopštenju podsjetio da se u predsjedničkoj kampanji obavezao da će obezbjediti transparentnost u pogledu deklasifikacije dokumenata i dodao da će se s poštovanjem angažovati sa porodicama poginulih, prenijele su agencije.

"Značajni događaji o kojima je riječ dogodili su se prije dvije decenije i predstavljaju tragičan trenutak koji nastavlja da odjekuje u američkoj istoriji i životima toliko Amerikanaca. Zato je ključno da američka vlada obezbijedi maksimalnu transparentnost, oslanjajući se na klasifikovanje samo kada je prikladno i neophodno", navodi se u ukazu.

Bajden je ukazom naredio Minstarstvu pravde i ostalim izvršnim pravosudnim službama da počnu preispitivanje poverljivosti dokumenata, kao i da dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti budu objavljeni u narednih šest mjeseci.

Izvor:Mina