Vakcinisati 70% odraslih u SAD do 4. jula

Američki predsjednik Džozef Bajden je postavio novi cilj u kampanji imunizacije protiv koronavirusa - da 70 odsto odraslih u SAD primi najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida-19 do 4. jula, praznika Dana nezavisnosti, prenosi Glas Amerike (VOA).

"Za dva mjeseca, od danas, porodice širom zemlje slaviće 4. jul. Naš cilj je da to tog datuma, 70 odsto odraslih Amerikanaca primi najmanje jednu dozu vakcine i da najmanje 160 miliona bude u potpunosti vakcinisano", rekao je Bajden u obraćanju javnosti u Beloj kući.

Da bi ispunio taj cilj, Bajden je naložio desetinama hiljada apoteka, koje učestvuju u federalnom programu, da omoguće vakcinaciju bez zakazivanja.Resursi Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) biće preusmjereni na podršku privremenim i mobilnim klinikama i manjim opštinskim lokacijama za vakcinaciju, saopštili su zvaničnici administracije.

Više od 56 odsto odraslih građana u SAD primilo je najmanje jednu dozu vakcine, dok je više od 105 miliona u potpunosti vakcinisano, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Izvor: rtcg