Nasilje na ulicama Španije zbog hapšenja repera

Ulični protesti u Španiji, koji su organizovani četvrtu noć zaredom zbog hapšenja repera, u mnogim gradovima postali su nasilni, a odgovor vlasti je zaoštrio odnose unutar vladajuće koalicije.

Policija u sjeveroistočnom regionu Katalonije, gdje se se prethodnih dana dogodili najveći neredi, saopštila je da su demonstranti u Barseloni i još tri grada gađali policajce flašama, kamenjem i bakljama, palili kontejnere i njima blokirali ulice.

Premijer Pedro Sančes odgovarajući na kritike koalicionih partnera iz ljevičarskog saveza Ujedinjeni možemo, zbog žestokog odgovora policije, rekao je da je nasilje "nedopustivo".

Hapšenje repera i zatvorska kazna od devet meseci zbog njegovih antidržavnih tekstova, pokrenulo je političku raspravu o slobodi izražavanja i represiji policije.

"Nasilje je napad na demokratiju i vlada će se boriti protiv bilo kog oblika nasilja kako bi osigurala bezbjednost ljudi", rekao je Sančes.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska, zahvalio je policiji na reakciji i rekao da će i dalje "garantovati prava i slobode čitavom društvu protiv manjine čije pogrešno shavatanje prava dovodi do nasilja".

Izvor:rtcg