Džo Bajden preuzima dužnost

Polaganjem zakletve Džozef Bajden danas postaje 46. predsjednik SAD. Ceremonija inauguracije se ove godine održava u uslovima pandemije i do sada najopsežnijim mjerama bezbjednosti.

Očekuje se da Bajden i izabrana potpredsjednica Kamala Haris, predsjedničku i potpredsjedničku zakletvu, polože oko podneva po lokalnom vremenu.

Bajden je stigao na Kapitol zajedno sa suprugom Džil, Haris i njenim suprugom Dagom Emhofom.

Senatorka Ejmi Klobučar održala je pozdravni govor na ceremoniji.

"Ovo je dan kada se naša demokratija vraća i kada se Amerika vraća", poručila je ona referirajući se na opsadu Kapitola od strane Trampovih pristaša prije dvije sedmice.

Ceremonija inauguracije počinje u 17.15 sati, a zakletva Bajdena očekuje se u 17.44 sata. Odmah potom Bajden će održati prvi predsjednički govor.

Dosadašnji predsjednik SAD Donald Tramp neće prisustvovati ceremoniji inauguracije.

Dolazak bivšeg potpredsjednika Majka Pensa ispratio je aplauz okupljenih na Kapitolu.

Usljed primene antipandemijskih mjera - broj zvanica ceremonije drastično je smanjen – na svega oko hiljadu. Masovno prisustvo više hiljada američkih građana inauguraciji američkog predsjednika običaj je u redovnim okolnostima.

Bivši predsjednik i prva dama Barak i Mišel Obama, bivši predsjednik Bil Klinton i bivša državna sekretarka Hilari Klinton i odlazeći republikanski potpredsednik Majk Pens došli su na Kapitol na inauguraciju novog predsjednika Bajdena.

Bezbjednosne mjere koje prate inauguraciju drastično su pojačane nakon upada dijela pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trampa u kompleks Kapitol Hila početkom januara. U incidentu tokom kongresne potvrde glasova Elektorskog koledža život je izgubilo pet osoba, a Donald Tramp je u Predstavničkom domu opozvan sa predsjedničke dužnosti prije kraja mandata, po optužbama da je svoje pristalice pozivao na pobunu tokom protesta.

Američki predsjednik Donald Tramp ostavio je pismo svom nasljedniku Džou Bajdenu prije nego što je napustio Bijelu kuću, izjavio je Frans presu portparol Džad Dir.

Izvor:rtcg