Venecueli osuđeno šest američkih menadžera kompanije Citgo

Sud u Venecueli osudio je šest američkih menadžera u kompaniji za preradu nafte Citgo iz Hjustona koja je u vlasništvu venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA.

Vrhovni sud je presudio da su krivi za korupciju i izrekao kazne zatvora. Petorica su osuđeni na po osam godina i deset mjeseci zatvora, a jedan na 13-godišnju zatvorsku kaznu. Brat dvojice osuđenih Rafael Sambrano rekao je da su oni "nesumnjivo nevini" i da su "žrtve pravosudnog terorizma". U slučaju, kako je rekao, nije bilo dokaza u prilog osuđujućoj presudi, a advokati su najavili žalbu.

Svih šestorica su se na suđenju izjasnili da nisu krivi. Osuđeni su svi rodom iz Venecuele, petorica su naturalizovani Amerikanci, a jedan ima boravak u SAD. Prije tri godine, oni su bili pozvani u Venecuelu pod izgovorom da dolaze na poslovni sastanak a uhapšeni su pod optužbom za korupciju. Njihovo hapšenje bilo je dio čistki unutar PDVSA koje je predsjednik Venecuele Nikolas Maduro sproveo u vrijeme pogoršanih odnosa Karakasa i Vašingtona.

Izvor:RTCG