Merkel pozvala na strpljenje zbog produženja mjera

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je građane da budu strpljivi zbog ograničenja koja su na snazi radi usporavanja širenja koronavirusa, navodeći da će sa vakcinama stići i svjetlost na kraju tunela.

Ona je, u govoru u njemačkom parlamentu, Bundestagu, dan poslije dogovora s guvernerima saveznih država da se mjere ograničenja produže najkraće do 20. decembra, kazala da je to nužno da bi se osiguralo da bolnice ne budu preopterećene."U borbi protiv pandemije se ne radi o zdravlju ili ekonomiji, zdravlju ili obrazovanju, zdravlju ili kulturi, zdravstvenim ili socijalnim kontaktima, već o svim tim stvarima zajedno", rekla je Merkel, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Njemačka je 2. novembra zabranila rad ugostiteljskim objektima, kulturnim ustanovama i teretanama, dok su škole, prodavnice i frizerski saloni otvoreni.Te mjere su trebale da budu na snazi četiri sedmice, ali su se Merkel i guverneri u srijedu dogovorili da se produže do 20. decembra.Cilj je da broj novozaraženih u svakom regionU države na sedmičnom nivou bude ispod 50 na 100 hiljada stanovnika, a sada ih je po 140.Vlada je u srijedu ograničila privatne skupove, zatražila otkazivanje tradicionalnih novogodišnjih vatrometa, zabranila neke priredbe, proširila obavezno korišćenje maski i ograničila dopušten broj kupaca u većim prodavnicama.

Izvor:rtcg