Češki ministar podnio ostavku zbog korone

Češki ministar zdravlja Adam Vojteh je danas neočekivano podnio ostavku zbog epidemije Kovid-19 koja se od septembra otela kontroli u Češkoj i ona je u posljednjih 14 dana druga u Evropi, poslije Španije, po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika.

"Ostavku sam već predao premijeru. Želim time da omogućim rješavanje epidemije korona virusa koja će nas pratiti još neko vrijeme", kazao je Vojteh novinarima.

Premijer Babiš je pohvalio ministra što je s "prvim talasom" izašao na kraj "na njeverovatno uspješan način" i izrazio razumijevanje za to što je, kako je napisao na Tviteru, Vojteh, zgađen politikom i medijima, ipak riješio da ode sa funkcije i ostane samo poslanik Babišove vladajuće stranke ANO.

Opozicija, međutim, upozorava da je ministar zdravlja samo "žrtveno jagnje", a da je glavni krivac za crne statistike Kovid-19 sa po preko 3.000 novozraženih za jedan dan tokom prošle sedmice u Češkoj, sam Babiš koji je spriječio Vojteha da uvede strože mjere i obnovni obavezu da se nose maske.

Od ukupno 49.290 zaraženih od početka epidemije u Češkoj, umrla su 503, aktivnih slučajeva je 24.032, od čega su 503 na liječenju u bolnicama.

Izvor:rtcg