Obavezno testiranje za putnike iz Hrvatske, Grčke, Malte, Španije

Italija je uvela obavezno testiranje na koronavirus za sve putnike koji dolaze iz Hrvatske, Grčke, Malte, Španije.

"Treba da nastavimo linijom opreza da bismo odbranili rezultate postignute posljednjih mjeseci žrtvovanjem svih", rekao je ministar zdravlja Roberto Speranca. Putnicima koji stižu, predloženo je više mogućnosti: brzi testovi na licu mjesta, podnošenje potvrde dobijene u posljednja 72 sata ili preuzimanje obaveze da se sprovede test u roku od dva dana od ulaska u Italiju, uz samoizolaciju dok se to ne obavi.

Sve osobe, čak i asimptomatične, treba da prijave povratak u Italiju lokalnim zdravstvenim vlastima. Pored Kolumbije koja je upravo dodata na spisak zemalja ocijenjenih kao rizične, Italija je ranije zatvorila vrata putnicima s Kosova, iz Srbije, Crne Gore, BIH, Sjeverne Makedonije i Moldavije. Oni koji dolaze iz Bugarske i Rumunije moraju u karantin uz ljekarski nadzor.

U Italiju je zabranjen dolazak osobama koje su u prethodne dvije nedjelje bile u Jermeniji, Bahreinu, Bangladešu, Brazilu, Čileu, Kuvajtu, Omanu, Panami, Peruu, Dominikanskoj Republici. Od toga su izuzeti stanovnici Italije.

 

Izvor: RTCG