Testiranje vakcine na djeci u januaru 2021.

Nacionalni istraživački centar "Gamalei" u Rusiji planira da započne testiranje vakcine protiv virusa korona na djeci u januaru-februaru sljedeće godine, saopštio je direktor centra Aleksandar Gincburg, prenosi Sputnjik.

"Počeli smo da pripremamo paket mjera, jer institut nikada nije sprovodio testiranja na djeci. Pedijatri poznaju te specifičnosti, stoga zajedno s njima pripremamo dokumentaciju koju ćemo podnijeti Ministarstvu zdravlja kako bismo mogli sprovoditi testiranja na djeci, ali tek nakon što završimo sva testiranja na odraslima", rekao je Gincburg. Prema njegovim riječima, testiranja na djeci počeće na zimu, jer će treća faza testiranja vakcine protiv virusa korona na odraslima trajati oko pet mjeseci. U toj fazi ispitivanja učestvovaće oko 2.000 pacijenata.

"Nadam se da će vakcina biti pogodna za djecu, ali prema ruskom zakonu vakcina se može testirati na djeci tek kada prođe kompletan ciklus testiranja na odraslima. Stoga, nakon što završimo treću fazu testiranja biće nam dozvoljeno testiranje na osobama mlađim od 18 godina", pojasnio je Gincburg.

Prema riječima direktora Instituta za translacijsku medicinu i biotehologiju sa Univerziteta "Sečenov" Vadima Tarasova, sada je rano govoriti o upotrebi vakcine kod djece, istakavši da ona ni ne spadaju u rizičnu grupu i lakše podnose bolest. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško ranije je saopštio da su klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona u Rusiji završena, a riječ je o vakcini koju razvija Nacionalni istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije "Gamalei".

 

Izvor: RTCG