Protesti u Minsku zbog odluke izborne komisije

U Bjelorusiji su, nakon odluke Centralne izborne komisije (CIK) da ne prihvati kandidaturu dvojice glavnih oponenata Aleksandru Likašenku na predsjedničkim izborima 9. avgusta, hiljade građana izašle na ulice prijestonice Minska da protestuju.

Izborna komisija Belorusije odbila je da prihvati kandidaturu opozicionog kandidata, bankara Viktora Babarika na predsjedničkim izborima uz obrazloženje da je u pritvoru i da se protiv njega vodi krivični postupak pod optužbom za iznošenje 430 miliona USD iz zemlje primenom nedozvoljenih šema za pranje novca.CIK je odbacio i kandidaturu Valerija Cepkala, bivšeg ambasadora koji danas upravlja tehnološkim parkom za hi-tek kompanije, osporivši validnost potpisa njegovih pristalica.

Oba Lukašenkova protivnika smatraju se poslednjim kandidatima koji su u stanju da ugroze njegovu 26-godišnju vladavinu jer su gotovo svi politički rivali bJeloruskog predsJednika u pritvoru ili pod istragom. Tokom proteklih nekoliko nedjelja bjeloruska policija je uhapsila stotine ljudi s ciljem da osujeti antivladine proteste, podsjećaju agencije. Delegacije EU u Belorusiji ocijenila je da odluka CIK "podriva integritet i demokratsku prirodu izbornog procesa".

Izvor:MINA