Italija razmatra mjere koje će važiti do kraja godine

Italija, koja je najavila mogućnost produženja vanrednog stanje do kraja godine, razmatra mjere koje će biti na snazi do 31. decembra, kao što su zabrana okupljanja, korišćenje maske i držanje bezbjedne razdaljine među ljudima.

Vanredno stanje uvedeno 31. januara biće na snazi do 31. jula, a premijer Italije Ðuzepe Konte najavio je mogućnost da bude produženo do kraja godine, o čemu će parlament odlučiti u utorak. Italijanske vlasti razmatraju nove mjere u cilju sprječavanja širenja virusa, jačanje kontrole na javnim mjestima poput plaža kako bi se izbjeglo okupljanje ljudi, a možda će produžiti i zabranu ulaska na teritoriju Italije iz zemalja koje se smatraju visokorizičnim. Italija je zabranila dolaske iz 13 zemalja, među kojima su Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija. Iako je broj novih slučajeva u Italiji u padu, italijanski zdravstveni zvaničnici su zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih van granica te zemlje. "Oko 220 hiljada zaraženih širom svijeta u jednom danu. Nikada ranije nijesmo imali toliki porast za samo 24 sata.

To nam govori da virus još nije pobijeđen i da svi treba da obratimo pažnju", kazao je ministar zdravlja Italije Roberto Speranca. On će u utorak predstaviti mjere a, kako je najavljeno, na snazi će ostati obaveza korišćenja maske u zatvorenim prostorijama i kada nije moguće držati bezbjednu fizičku distancu, ali ne i upotreba rukavica koje "mogu predstavljati rizik ako se nepravilno koriste". U mnogim objektima i dalje će ljudima biti mjerena temperatura, dezinfekcija prostora je takođe obavezna, kao i gel za dezinfekciju ruku na ulazu. Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela stroge mjere karantina na cijeloj teritoriji, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem mjera poslije oko tri mjeseca.

Izvor:RTCG