Hitan sastanak NATO zbog povlačenja SAD iz sporazuma

Ambasadori zemalja članica u sjedištu NATO u Briselu zakazali su hitan sastanak pošto su SAD najavile povlačenje iz međunarodnog sporazuma "Otvorena neba", saopštili su diplomatski izvori, prenosi N1.

"Sastanak je zakazan za danas popodne" na kojem ćemo analizirati posljedice odluke koju je najavio američki predsjednik Donald Tramp rekavši da Rusija nije poštovala taj sporazum i da ga SAD neće poštovati jer će se povući, saopštili su diplomatski izvori.

Povlačenje SAD bi trebalo da stupi na snagu za šest mjeseci.Taj sporazum već dvije decenije omogućava izviđačke letove nenaoružanih letjelica iznad teritorije 34 zemlje-potpisnice što je prvobitno trebalo da ojača povjerenje i omogući sprječavanje sukoba SAD i Rusije.

Američka odluka kritikovana je u Alijansi i "svi saveznici su zatražili od SAD da ostanu u sporazumu", naveli su diplomatski izvori.

SAD su se povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz vremena Hladnog rata, koji zabranjuje krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

 

Izvor: rtcg