EUROCON 2019: Dobitniku Zlatnog zmaja Franćesku Versu pripala evropska nagrada za najboljeg izdavača

Evropsko udruženje naučne fantastike (ESFS) dodjelilo je izdavačkoj kući Future Fiction nagradu za najboljeg izdavača na 41. EUROCON-u koji se održava u Belfastu. Osnivač i glavni urednik Franćesko Verso, jedan od najprevođenijih italijanskih SF pisaca je ovogodišnji dobitnik međunarodnog priznanja za doprinos fantastičnoj književnosti Zlatni zmaj, Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja. 

’’Želim da podijelim ovaj uspjeh sa svim ljudima koji su vjerovali u ovaj projekat, predivnim piscima, talentovanim prevodiocima i ilustratorima, bez kojih ova avantura ne bi bila moguća’’, naveo je na svom Facebook profilu Franćesko Verso.

On je dodao kako će nastaviti da istražuje i promoviše ravnomjernu distribuciju futurista širom svijeta. ’’Radujem se danu kada će među nagrađenima na WorldCon-u (svjetskoj konvenciji fantastike) biti i predstavnici iz Azije, Afrike i Južne Amerike’’, istakao je ovaj pisac i izdavač iz Rima.

 

Organizator ovogodišnjeg EUROCON-a (evropske konvencije fantastike) koji se od 22. do 25. avgusta održava u glavnom gradu Sjeverne Irske, je TitanCon, dok je počasni gost poznati svjetski pisac Džordž R.R. Martin, autor serijala Pjesma leda i vatre, na osnovu koga je snimljena TV serija Igra prijestola.

 

Ostale kategorije i nagrađene možete pogledati na linku:

https://esfs.info/2019/08/24/esfs-awards-2019/

 

Tekst: Redakcija RBP
Foto: FB Profil Francesco Verso