U svijetu se obilježava 8. marta Dan žena

U svijetu se danas obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena, nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi nacionalni Dan žena obilježen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike.  Kao međunarodni dan žena, osmi mart prihvaćen je 1917. godine.  Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena. Povodom 8. marta u EU info centru u Podgorici danas će biti održana javna debata „Ravnopravna, zaštićena, osnažena? Stanje ženskih prava u Crnoj Gori“, Javnu debatu organizuju Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Centar za ženska prava i EU info centar, a u cilju isticanja pitanja osnaživanja žena u Crnoj Gori. 

Nakon debate, biće održan tradicionalni Ženski marš kroz centar Podgorice, u organizaciji Centra za ženska prava. Ženski parlament raspravljaće danas o položaja žena u kontekstu usvajanja Rezolucije o pravima žena na Zapadnom Balkanu.

Izvor: MINA