Više od 600 oficira otkazalo poslušnost Maduru

Lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido izjavio je da je posljednjih dana 600 oficira otkazalo poslušnost vladi predsjednika Nikolasa Madura.

Gvaido se, inače, nalazi u posjeti Paragvaju, gdje traži podršku za promjenu vlasti u svojoj zemlji.

"U narednih nekoliko sati ćemo najaviti nove protestne marševe", rekao je Gvaido na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednikom Paragvaja Mariom Abdom, prenio je Rojters.

"Jasno smo razgovarali sa oružanim snagama Venecuele. Više od 600 oficira tokom prethodnih dana je prešlo na stranu ustava. To je veoma jasan proces tranzicije ka demokratiji", rekao je Gvaido.

On je prije Paragvaja bio u Brazilu, gdje je razgovarao s predsjednikom Žairom Bolsonarom.

Predsjednik parlamenta Venecuele, u kojem većinu čini opozicija, u petak je otišao u Kolumbiju u pokušaju da omogući ulazak u Venecuelu američke humanitarne pomoći, čemu se protivi predsjednik Nikolas Maduro.

Ta pomoć nije ušla u Venecuelu pošto je Maduro zatvorio granice, jer smatra da američka humanitarna pomoć predstavlja izgovor za vojnu intervenciju.

Gvaido je rekao u Bogoti da namjerava da se vrati u Venecuelu i pored rizika da bude uhapšen zbog kršenja sudske zabrane o napuštanju zemlje.

Izvor:rtcg