Blizu mirovnog sporazuma za Avganistan

Američki i talibanski pregovarači dogovorili su Nacrt okvirnog mirovnog sporazuma tokom šestodnevnih razgovora u Kataru, kojim bi se okončao sedamnaestogodišnji rat u Avganistanu, rekao je šef pregovaračkog tima Vašingtona.

Avganistanski predsjednik, Ašraf Gani, uputio je novi poziv na direktne razgovore islamističkoj grupi, koja je upravljala zemljom u periodu od 1996. do 2001. godine, a sada je vodeća pobunjenička snaga, i do sada je to odbijala nazivajući Vladu u Kabulu američkim "marionetama".

Vladavina talibana okončana je kada su SAD izvršile invaziju na Avganistan nakon što je Al Kaida, koja je koristila tu državu kao svoju bazu, izvela terorističke napade na SAD 11. septembra 2001.

Analitičari koji prate situaciju u Avganistanu tvrde da bi mogle proći godine do postizanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, prenosi BBC.

BBC još navodi i da je strategija Trampove administracije da izvrši pritisak na talibane da uđu u direktne pregovore s avganistanskom vladom kao i da Bijela kuća razmatra potpuno povlačenje američkih vojnika - u zamjenu za prekid vatre i obavezivanje talibana na direktne razgovore s vladom.

Izvor:MINA