Gvaido preuzima kontrolu nad imovinom u inostranstvu

Samoproglašeni privremeni predsjednik Venecuele Huan Gvaido izjavio je da preuzima kontrolu nad imovinom Venecuele u inostranstvu, kako bi spriječio rasipništvo izabranog predsjednika Nikolasa Madura u slučaju da ode s vlasti.

"Od sada krećemo u postepeno i uredno preuzimanje kontrole imovine naše Republike u inostranstvu, kako bismo spriječili da u trenutku odlaska s vlasti uzurpator i njegova banda ne rasipaju sredstva", naveo je Gvaido na Tviteru.

Gvaido, predsjednik parlamenta Venecuele pod kontrolom opozicije, prošle nedjelje je sebe proglasio za privremenog predsjednika zemlje. Maduro najavio pravne i političke akcije protiv SAD zbog sankcija.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro najavio je pravne mjere protov SAD pošto je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa uvela sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji. Trampova administracija prije dva dana je uvela sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji.

Mjere imaju za cilj i jačanje pozicije glavnog Madurovog rivala, opozicionog lidera Huna Gvaida kojeg je Trampova administracija prošle nedjelje priznala za legitimnog vođu Venecuele.

Sankcijama će biti zamrznuta imovina kompanije PDVSA na teritorijama pod jurisdikcijom SAD i zabranjeno Amerikancima da posluju s njom.

Izvor:RTCG