Venecuela prekida diplomatske odnose sa SAD

Predsjednik Venecuele, Nikolas Maduro, prekinuo je odnose sa Vašingtonom nakon što su Sjedinjene Američke Države priznale lidera opozicije Juan Guaidoa kao privremenog vođu.

Maduro je američkim diplomatama dao 72 sata da napuste državu, ali je SAD rekao da bivši predsjednik više nema vlasti da ih izda.

Američki državni sekretar Mike Pompeo odbio je da povuče diplomate iz Karakasa i rekao da vlast koja je prekinula diplomatske veze nije legitimna, zaprijetivši preduzimanjem odgovarajuće akcije ukoliko bilo ko bude ugrožen.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres pozvao je na dijalog u Venecueli da bi se spriječila eskalacija koja bi dovela do katastrofe, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Nadamo se da je dijalog moguć da bi se izbjegla eskalacija koja bi vodila u sukob koji bi bio katastrofalan za stanovništvo i region", rekao je Guterres u intervjuu.

Guaido se u srijedu proglasio predsjednikom za vrijeme masovnih protesta.

SAD je pozvao vojsku da podrži Guaidoa, ali snage su do sada ostale lojalne Maduru.

Maduro je preuzeo dužnost 2013. nakon smrti Huga Čaveza. On je položio zakletvu za drugi mandat ovog mjeseca nakon izbora održanih u maju prošle godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu.

Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni ljudi napuštaju ovu južnoameričku državu.

 

Izvor: mina