"Lavice" nadigrale Mađarsku, četvrfinale na dohvat ruke

Crnogorske rukometašice pobijedile su Mađarsku 24:18 u 3.kolu Svjetskog prvenstva i praktično otvorile vrata četvrfinala. Izabranice Bojane Popović veoma su blizu plasmana u četvrfinale Svjetskog prvenstva.

Crnogorske rukometašice upisale su treći trijumf i sa maksimalnim učinkom završile takmičenje u grupi.

Izabranice selektorke Bojane Popović u glavnu rundu, koja će biti odigrana u Geteborgu, prenijeće četiri boda.

Odlično drugo poluvrijeme, 13 minuta bez primljenog gola i serija od šest vezanih pogodaka, uz još jedno vrhunsko izdanje golmanke Marte Batinović, trasirali su crnogorskoj selekciji put ka pobjedi i prvom mjestu.

Mađarska je, nakon boljeg uvodnog dijela Crne Gore, došla vođstva, koje je na poluvremenu iznosilo 10:7.

Vodila je i 11:8, nakon čega je uslijedila serija od 6:0 za preokret i vođstvo Crne Gore 14:11.

U 53. minutu crnogorska reprezentacija stekla je prednost od pet pogodaka (19:14) i praktično već tada riješila pšitanje pobjeda.

U samom finišu razlika je iznosila i sedam pogodaka (24:17).

U pobjedničkom timu, na čijem se golu istakla Batinović sa 15 odbrana, najefikasnije su bile Dijana Mugoša sa osam i Tatjana Brnović sa sedam golova.

Važan doprinos dale su i Itana Grbić i Matea Pletikosić sa po četiri gola.

Glavnu rundu, kao trećeplasirani, izborio je Kamerun, koji je savladao Paragvaj 26:23.

Rivali u glavnoj rundi biće Švedska, Hrvatska, Kina i Senegal.

Tok meča:

60' Smanjile su Mađarice na 24:18, to je konačan rezultat meča.

59' Crna Gora pred velikom pobjedom,vodi 24:17. 

58' Novi gol za Mateu Pletikosić 22:17, Mađarska ne koristi dva napada, a onda i novi gol Mugoše za velikih plus šest 23:17.

55' Itana Grbić vraća plus pet za Crnu Goru 21:16, Pastor uzvraća na drugoj strani.

54' Po gol na obje strane za 20:15. Uspjela je Mađarska da smanji na 20:16, Lukač strijelac. Tajm-aut Bojana Popović.

53' Novo isključenje za Mađarsku, Pap ide vani dva minuta. Itana Grbić pogađaa, za plus pet, 19:14.

51' Pavićević za ubjedljivih 18:14, reguje tajm-autom selektor Mađarske.

50' Dijana Mugoša još jednom precizna sa penala, 17:14 vodi Crna Gora.

49' Provukla se Nikoleta Pap kroz našu odbranu i pogodila za 16:14.

48' Graška Mađarske u napadu, nije ni Crna Gora realizovala napad, ali i Batinović nastavlja da briljira na golu.

47' Itana Grbić pogađa za 16:13.

45' Konačno gol za Mađarsku 14:12. Mugoša uzvraća sa sedam metara 15:12, ali i brzi odgovor Mađarske 15:13.

42' Marta Batinović je upisala 11 odbranu, na drugoj strani Pletikosić nije bila precizna. Mađarska bez gola 11 minuta.

40' Sedmerac za Crnu Goru, faulirana Brnović, isključenje dva minuta za Mađarsku, sigurna sa sedam metara Mugoša za 14:11. 

39' Vodi Crna Gora 12:11, Brnović opet strijelac. Mađarska ne koristi napad, opet gol za Brnović za 13:11, tajm-aut za selektora Mađarske.

36' Nevjerovatna na golu Batinović, vezala je tri odbrane, pogodile su potom Brnović i Pletikosić za izjednačenje 11:11. 

34' Sedmerac za Crnu Goru, Mugoša sigurna za 11:9. 

33' Po jedan neiskorišćen napad na obje strane, još jednom odlična Marta Batinović na golu.

32' Nepravilna izmjena Pletikosić i kazna od dva minuta. Mađarska nije iskoristila napada, fenomenalna odbrana Batinović.

31' Počelo je drugo poluvrijeme. Odmah gol za Crnu Goru, pogodila je Pletikosić za 10:8, prvi napad koristi i Mađarska za 11:8.

30' Konačno gol za Crnu Goru, Pletikosić za 9:7. Uzvraća Mađarska, sa sedam metara za 10:7, to je rezultat prvog poluvremena.

29' Opet ništa od gola za naš tim, Grbić neprecizna, kazna je stigla, Mađarska ima plus tri 9:6.

27' Dva napada nakon tajm-auta nije iskoristila Crna Gora, Mađarska je na drugoj strani pogodila stativu, ostaje 8:6.

26' Prvo isključenje u našoj reprezentaciji, dva minuta van igre Tanja Ivanović. Nakon toga lak gol za Mađarsku 8:6. Tajm-aut traži Bojana Popović.

25' Smaljila je opet Brnović, 7:6 za Mađarsku. 

23' Novo isključenje od dva minuta za Mađarsku, Pastor je van igre. U nastavku napada Ivanović je pokušala, ali nije pogodila, ostaje 7:5.

22' Mađarska opet na plus dva, 7:5.

21' Po jedna greška na obje strane, Crna Gora ima novi napad, smanjila je Brnović na 6:5. 

19' Grbić pravi faul u napdau, ali Batinović odlična na golu, peta odbrana za nju večeras.

18' Prečku je pogodila Despotović, Mađarska je iskoristila sljedeći napad i povela prvi put na meču 5:4. Prvo isključenje na meču i to za Mađarsku. U nastavku još jedan napad koji nije realizovala Crna Gora, na drugoj strani gol za Mađarsku, koja vodi 6:4.

17' Izjednačenje, gol za Petru Šimon 4:4. 

15' Prvi tajm-aut na meču, traži ga selektor Mađarske. 

14' Nova prednost za Crnu Goru, opet Dijana Mugoša za 4:3, njen treći gol.

12' Izjednačenje u Helsinborgu 3:3, pogodila je Petra Vamos, mali broj golova, interesantan meč.

8' Opet pogađa Mugoša i to sa krila za 3:1. Smanjile su Mađarice na 3:2" u sljedećem napadu. 

5' Sedmerac koristi Dijana Mugoša za 2:1 za Crnu Goru. Odlična odbrana naših djevojaka, zaustavljena dva napada Mađarske. Mugoša ne koristi priliku na drugoj strani. Ali ni Mađarska opet nije mogla do gola, odbranila je Batinović.

3' Prvi napad ima Mađarska, faul u napadu. Napad naše reprezentacija koristi Itana Grbić za 1:0. Uzvratile su Mađarice na drugoj strani i izjednačile na 1:1.

1' Počeo je duel u Helsinborgu. 

Najava:

Četiri boda, upisana i prije početka Svjetskog prvenstva u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, sada stoje uz ime Crne Gore i na tabeli grupe B. Do istog učinka stigla je i Mađarska, pa će meč evropskih selekcija u Helsingborgu, kao i što se očekivalo, biti pravi derbi.

U prva dva meča, pogotovo protiv Paragvaja, izvučene su lekcije. Igračice su pokazale da neprijatne situacije, kakva je svakako bila pri rezultatu 5:1 za Paragvaj na startu utakmice, ne mogu da ih poremete i da imaju kapacitet da se uzdignu.

„Ja volim da kažem: „pobjeda je pobjeda“. To nam definitivno puno znači, bez obzira na igru. Ali tačno je, na kraju krajeva bito nie da se pouka izvukla, a to je da nikada ne smije biti opuštanja. Definitivno nismo fokusirane ušle u meč sa Paragvajem, ali shvatile smo i naučile neke stvari iz prethodne noći, tako da ćemo se truditi da greške svedemo na minimum“, kazala je Bobana Klikovac, povratnica u nacionalni tim nakon tri godine.

Pivotkinja Korone Brašov odlično je iskoristila minute u oba meča u Helsingborg – protiv Paragvaja doprinijela pobjedi sa tri gola, u duelu sa Kamerunom sa dva, i najefikasnija je igračica naše selekcije na toj poziciji.

U duel sa Mađaricama ne ulazi se sa kalkulacijama i razmišljanjem o eventualnom bodu, ističe selektorka Bojana Popović.

„Ne razmišljamo u tom pravcu, želimo pobjedu. Ako bude bod – super. Mora se igrati i drugi dio takmičenja. I tamo nas čekaju teški mečevi, svaka izazovna za sebe. Ovaj tim samo treba da raste iz utakmice u utakmicu i da prosto bez opterećenja, samo sa dobrom podrškom i i dobrim savjetima ih guramo naprijed.“

Biće to prvi zvanični meč sa Mađaricama nakon tačno četiri godine i Svjetskog prvenstva u Japanu, u kom je pobjeda upravo nad Mađarskom otvorila put našoj selekciji ka najboljem rezultatu na Mundijalima - petom mjestu.

U Kumamotu, 3. decembra 2019, bilo 25:24 za ekipu Pera Johansona, koja je savladala budućeg selektora, Kima Rasmusena, u uzbudljivoj grupi završila kao drugoplasirana iza Španije. Minimalni poraz od finalistkinja prvenstva na Dalekom istoku, Španjolki (27:26) za bod nas je koštao borbi za medalju.

Pobjeda u ponedjeljak nad rivalog od kog je Crna Gora bila bolja u tri od četiri zvanična meča, mogla bi da donese velika dva boda za četvrtfinale. Veličinu pobjede osjećaju i u ekipi Vladimira Golovina, kojoj je primarni cilj plasman na olimpijski kvalifikacioni turnir, nešto što nama samo čudom može da izmakne.

„Ispunili smo glavni cilj, to je bio prolazak u glavnu fazu, ali svi su svjesni da nam je treća utakmica najbitnija u grupi. Pripremu za Crnu Goru počeli smo i prije početka Svjetskog prvenstva i znamo koliko ova utakmica donosi. Imamo jasan cilj i to je najvažnije od svega. Upoznati smo sa time da vaša selekcija nije stigla u kompletnom sastavu, i da će se osjeti izostanak igračica kojih nema. Ali, Crnu Goru svakako krasi čvrsta defanziva i ključ će biti u tome kako ćemo izađi sa njom na kraj“, kazao je za RTCG Vladimir Golovin, kreator mađarske selekcije od koje se mnogo očekuje.

Rivala krasi sjajna bekovska linija, sa mnogo opcija, što u šutu, što u kreaciji. Prednjače Katrin Klujber i Petra Vamoš kao asistentkinje, uz odlične šuterke, poput Pap, Albek, Juhač, Kucore. Golovin raspolaže sa krilima elitnog nivoa, kao što su iskusne Nadin Šacl i Viktorija Lukač, golmanke Blanka Biro i Zofi Semerej odlično su ušle u turnir, a mnogo prostora dobijaju i pivoti Pastor, Fuzi-Tovizi i u defanzivi Reka Bordaš. Mađarica u dresu Budućnosti, Noemi Hafra, nije se našla među putnicama za Helsingborg.

Pobjednik meča odnijeće velika četiri boda u Geteborg i glavnu fazu, biti značajno bliži četvrtfinalu u danskom rukometnom hramu u Herningu. Posljednjeg dana grupe u Helsingborgu i Kamerun i Paragvaj igraće za istoriju – Afrikankama treba remi kako bi se prvi put u istoriji plasirale u glavnu rundu, dok je Paragvaju, zbog gore gol razlike od rivala, za isti podvig potrebna pobjeda.

Izvor: RTCG