"Trikolori" i "crveni đavoli" u borbi za finale!

Nakon dva dana pauze, večeras od 20 sati, nastavlja se borba za popularnu "boginju". U prvom polufinalu, na stadionu u Sankt Petersburgu, snage će odmjeriti selekcije Francuske i Belgije.

Obzirom na napadački potencijal obje ekipe, može se očekivati goleada. Večerašnji rivali su se do sada sastajali 73 puta. Posljednji put na svjetskom kupu to je bilo 1986. godine, kada je trijumfovala Francuska rezultatom 4:2.

Od tog meča prošle su 32 godine, a do danas su "trikolori" i "crveni đavoli" odigrali svega sedam prijateljskih duela - i jedan na Kupu Kralja Hasana II.

Posljednji meč Belgija je dobila 2015. kao gost 4:3, dok je Francuska posljednji put trijumfovala 2004. godine.

Od 73 odigrane utakmice - Belgija je dobila 30, Francuska je slavila 24 puta, dok je 19 susreta završeno bez pobjednika.

Sa drugim po redu najmlađim timom na šampionatu, Francuska nije pokazivala strah, već je samouvjereno, predvođena izuzetnim devetnaestogodišnjim Kilijanom Mbapeom, stigla do polufinala turnira - njihovog prvog od 2006. godine.

U četvrtfinalu su, lakše nego što se očekivalo, sa 2:0 savladali oslabljeni Urugvaj, koji im je na megdan izašao bez svog najboljeg igrača, Edinsona Kavanija.

Na drugoj strani, Belgija ima adut u sjajnoj timskoj igri. Predvodi ih trener, Roberto Martinez, koji je uspio da individualne kvalitete pojedinaca uklopi u čvrstu cjelinu - i od njih napravi kolektivnu snagu ekipe.

"Crveni đavoli" su u četvrtfinalu izborili trijumf nad Brazilom, rezultatom 2:1 i još jednom pokazali svijetu da se ne boje nikoga, pa ni najvećih fudbalskih zvijezda "karioka" - Nejmara, Firmina i Marsela.

 

Izvor: Antena M