Uručene nagrade bjelopoljskim sportistima, Mirku Šarčeviću titula najboljeg u 2022. godini (video)

Zbog ostvarenog vrhunskog rezultata - bronzane medalje na zvaničnom Evropskom prvenstvu za mlade, u Sofiji , u kategoriji takmičara do 71 kg, za najboljeg sportistu Bijelog Polja, jednoglasnom odlukom Komisije, proglašen je član Bokserskog kluba Bijelo Polje, Mirko Šarčević.

Njemu je na današnjoj svečanosti, organizovanoj u čast najboljih, nagradu uručio predsjednik Opštine, Petar Smolović.

Ovaj talentovani borac, koji već nekoliko godina oduševaljava Evropu bokserskim stilom, proglašen je i za najboljeg mladog takmičara u godini u izboru Bokserskog saveza Crne Gore, kao i za najuspješnijeg maldog sportistu u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) u 2022. godini.

“Ova nagrada mi je posebno važna, jer dolazi upravo od mog grada, tako da sam jako ponosan. Sigurno da će mi nagrada najboljeg sportiste u 2022. godini biti veliki podsticaj za dalji rad, te da ću ostvariti moj san, a to je zlatna medalja na Evropskom prvenstvu, koje će se održati u aprilu, ali i želja da budem učesnik Olimpijskih igara”, kazao je Šarečvić, dodajući da najveću zahvalnost duguje porodici, Bokserskom savezu, a najviše treneru, Mugoši Kovačeviću, koji me je svemu naučio.

Uručujući nagradu najboljem sportisti i govoreći na današnjoj svečanosti, predsjednik Petar Smolović, kazao je da je Bijelo Polje ponosno na uspjehe svih sportista.

“Ova godina je bila jako izazovna, ali i uspješna, jer smo mnogo toga uradili za sport. Konačno smo se finansijski stabilizovali, sanirali smo dosta dugova, a sport postavili na zdrave osnove. Takođe, dosta toga uradili smo na unapjeđenju sportske infrastrukture, a sigurno da ćemo tako nastaviti i u narednoj godini”, kazao je Smolović.

On je saopštio da očekuje da će sjutra u Skupštini biti usvojen budžet za sport od skoro million eura.

“Mislim da je to, poslije Podgorice, najveći budžet za sport, koji iznosi skoro 6 % od ukupnog opštinskog budžeta. Ta cifra će nastaviti da raste, a ona najbolje govori o tome koliko nam je važan sport i koliko ulažemo, koliko smo svjesni toga da je ne samo profesionalni, već i rekreativni sport, jako važan za sve naše građane”, istakao je predsjednik Opštine, poručujući da smo na pragu još većih sportskih rezultata i uspjeha.

Za najboljeg trenera u 2022. godine komisija je jednoglasno, a na osnovu prijedloga sportskih organizacija iz Bijelog Polja, izabrala trenera Bokserskog kluba Bijelo Polje, Mugošu Kovačevića, koji se trenerskim poslom bavi preko dvadeset godina, a koji je i član stručnog štaba reprezentacije Crne Gore, koja je ostvarila najznačajnije rezultate u istoriji crnogorskog boksa.

Kovačević, koji je tvorac sjajne generacije mladih bjelopoljskih boksera, kazao je nakon primanja nagrade da ona jako prija, ali da itekako obavezuje.

“Jako sam ponosan na ovo priznanje, a iskreno se nadam da ću ga, zajedno sa svojim takmičarima, opravdati i u narednoj godini”, poručio je trener Kovačević.

Komisija za izbor najboljih odlučila je da ove godine nagrada za najbolju sportski klub u 2022. godini pripadne Fudbalskom klubu Jedinstvo, koji je sjajnim partijama izborio plasman u Prvu crnogorsku fudbalsku ligu, a koji je obilježio i 100 godina svog postojanja. Nagradu je primio predsjednik Skupštine FK Jedinstvo, Džemal Ljušković.

Posebna priznanja perspektivnim sportistima, koji su budućnost bjelopoljskog sporta, danas je uručio direktor JU Centar za sporti rekreaciju, Marko Maslovarić i to:  Milanu Rovčaninu (Odbojkaški klub Jedinstvo, reprezentativac juniorske reprezentacije Crne Gore u odbojci), Gordani Madžgalj (Odbojkaški klub Jedinstvo, juniorska I seniorska reprezentativka Crne Gore u odbojci; Lazaru Šekularcu (Fudbalski klub Jedinstvo, reprezentativac kadetske reprezentacije Crne Gore u fudbalu), Amini Alić(Rukometni klub Jedinstvo, reprezentativka pionirske reprezentacije Crne Gore u rukometu), Harisu Adroviću (Atletski klub Jedinstvo, juniorski reprezentativac Crne Gore u atletici), Dušku Sošiću (Karate klub Jedinstvo, član reprezentacije Crne Gore u kategoriji “nade”), Filipu Božoviću (Bokserski klub Bijelo Polje, juniorski reprezentativac Crne Gore u boksu), Heleni Milićević (Džudo klub Jedinstvo, pionirska reprezentativka Crne Gore u džudou), kao i Jasminu Idrizoviću  (Bokserski klub Feniks, reprezentativac Crne Gore u boksu).

Direktor Centra za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić, zahvalio je svim bjelopoljskim sportistima, sportskim radnicima, svojim saradnicima i bjelopoljskim sportskim kolektivima, koji su smjernim naporima ugradili sebe u 2022.godinu i učinili da ona bude sportski veoma sadržajna, dinamična i na diku i ponos sportskog Bijelog Polja rezultatski izvanredna.

“Ova godina je bila vrlo sadržajna i dinamična, rezultatski vrlo bogata, a možda čak i jedna od najplodonosnijih u poslednjih deset godina. Zato zadatak Komisije nije bio lak, ali mislim da je odluka prava, jer  je učešće u zvaničnim reprezentativnim selekcijama bio glavni kriterijum. Zato, želim da čestitam nagrađenim, ali i svim sportistima i sportskim radnicima čijim rezultatima smo se radovali i ove godine”, kazao je Maslovarić.

On je istakao da se sport u Bijelom Polju razvija na pravi način, a da to prepoznaje i Opština, koja opredjeljuje značajna sredstva.

“Centar za sport i rekreaciju će i u narednoj godini nastaviti da osnažuje veliku sportsku bazu, pružajući logističku podršku svim sportistima, sportskim kolektivima, školskom sportu, ali i rekreativcima Bijelog Polja”, obećao je Malsovarić.

Na današnjoj svečanosti istaknuti jugoslovenski i crnogorski sportista i sportski radnik, uvaženi Stojan Njanjo Ivezić,  uručio je i priznanja za doprinos razvoju sporta u Bijelom Polju, koja su zaslužili su: Kristina Rakočević, osvajačica srebrne medalje na Evropskim igrama malih zemalja; Marko Kljajević, Košarkaški klub Jedinstvo, osvajač bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za mlade u košarci; Vladimir Lakčević, Košarkaški klub Jedinstvo, osvajač bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za mlade u košarci, u ulozi kondicionog trenera; Sead Babača, pomoćni trener kadetske reprezentacije Crne Gore u fudbalu.

Takođe, dodijeljena su priznanja za razvoj dječijeg sporta u 2022. godini, koja su zavrijedili Marko Stojanović, Rukometni klub Jedinstvo, organizator PUT GROSS – Mini lige; kao i profesor Aleksandar Fatić, sportski koordinator u Školskom sportskom savezu Crne Gore, za opštinu Bijelo Polje. Njima je ta priznanja uručio savjetnik za sport Opštine Bijelo Polje i istaknuti crnogorski sportski novinar, Milan Ašanin.

Zahvalnice donatorima  Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju Bijelo Polje za 2022. godinu,  kompaniji Bemaks,  Put Gross Bijelo Polje i pekari Šar, uručio je danas član Upravnog odbora Centra za sport, Semedin Agović.

U okviru svečanosti u čast najboljih danas je prikazana i kratka prezentacija sportskih događaja u proteklih 12 mjeseci.

Autorka: Sanja Dulović

Foto I video: Vladimir Jelić