Maslovarić: Zaključci sa Bjelopoljskog sportskog kongresa biće važni za kreiranje Nacionalne strategije razvoja sporta

Centar za sport i rekreaciju kontinuirano radi na stvaranju održivih uslova za razvoj sporta i to kroz unapređenje sportske infrastruktre, kadrovske strukture, edukaciju trenera, a Bjelopoljski sportski kongres samo je nastavak tih aktivnosti, saopštio je direktor te ustanove, Marko Maslovarić.

Najavljujući Bjelopoljski sportski kongres, koji će se održati 16. i 17. decembra, Maslovarić je istakao da on predstavlja nadgradnju sportskog seminara, koji se tradicionalno organizuje u cilju edukacije trenera.

„Nakon dva sportska seminara, koji su prevashodno bili posvećeni edukaciji trenera i kondicionoj pripremi sportista, ovoga puta smo odlučili da odemo korak dalje i organizujemo Bjelopoljski sportski kongres. Ta potreba se nekako i sama nametnula, s obzirom da se u narednoj godini očekuje donošenje Nacionalne strategije razvoja sporta, koja predstavlja temeljni dokument i koja mora biti usklađena sa aktivnostima na lokalnom nivou i funkcionisanjem svih sportskih organizacija“, saopštio je Maslovarić za Radio Bijelo Polje.

On je kazao da će se prvog dana kongresa fokusirati na sportski menadžment, koji je važan segement održivog razvoja sporta.

„Vjerujem da će svi učesnici dati značajan doprinos diskusiji o strateškom razvoju sporta, kreiranju nacionalnog dokumenta, pažljivo vodeći računa o potrebama, nedostacima, ali ne zaboravljajući sve ono do sada urađeno. I negdje se nadam da su svi svjesni važnosti tog sportskog menadžementa, koji se vezuje za upravljanje organizacijama, planiranje aktivnosti, kontrolu rada, jer mi se čini da je to jedan od većih izazova sa kojim se suočavamo. Takođe, biće to prilika da govorimo i o finansijskim mogućnostima za dalji razvoj sporta, zato i pozivam sve zainteresovane da nam se priključe, da otvoreno razgovarammo o svemu, kako bi zaključke sa tog kongresa proslijedili nadležnima, koji će ih uvrstiti u Nacionalnu startegiju razvoja sporta“, istakao je direktor Centra za sport i rekreaciju.

Maslovarić je napomenuo da će u okviru Bjelopoljskog sportskog kongresa biti održan i seminar posvećen edukaciji trenera.

„Uz rješavanje svih problema sa kojima se suočavamo i koji utiču na razvoj sporta, ne smijemo zanemariti ni važnost edukacije sportskih radnika, kako bi se unaprijedio kondicioni rad sa sportsitima, te kako bi imali još bolje rezulatate“, dodao je on.

Direktor Centra za sport i rekreaciju još jednom je uputio poziv svim sportskim radnicima iz Bijelog Polja i okolnih gradova da se odazovu pozivu i daju svoj doprinos, kako bi se crnogorski sport dalje razvijao.

„Cilj nam je da identifikujemo potrebe, da vidimo šta smo uradili do sada, šta su to dalji prioriteti, kako bi stvarali  uslove za razvoj sporta i to kroz infrastrukturu, kadrovsku struktru, edukaciju, ali i sve one segmente koji će unaprijediti predškolski sport, školski sport, rekreativni, sport lica sa invaldiietom, amaterski, poluprofeisonalni i profesionalni sport“, poručio je Maslovarić.

Program Bjelopoljskog sportskog kongresa, koji je prvi događaj ove vrste u Crnoj Gori, Centar za sport i rekreaciju organizuje uz podršku Ministarstva sporta i Crnogorskog olimpijskog komiteta.

„Učesnička kotizacija iznosi 20,00 eura po učesniku, za oba dana seminara, a sva  prikupljena biće upotrijebljena za pakete sportske opreme za djecu korisnike dječijeg doma ’Mladost’ iz Bijele“, dodao je Maslovarić.

Mjesto održavanja aktivnosti prvog dana kongresa je velika sala JU Centar za kulturu "Vojislav Bulatović - Strunjo", dok će se edukacija trenera održati u teretani SC "Nikoljac".

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Centar za sport i rekreaciju, arhiva RBP

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE