Crna Gora i Brano Baltić dio svjetske nebeske trke

Crna Gora je ove godine prvi put imala predstavnika na Svjetskom prvenstvu u skajraningu (skyrunning), disciplini planinskog trčanja. Dvadesetšestogodišnji Mojkovčanin Brano Baltić predstavljao je našu zemlju u septembru na Svjetskom Skajraning prvenstvu u Osoli u Italiji.

Skajraning predstavlja trčanje po označenim stazama na planinama. Veoma je izazovno, dinamično i može biti nezaboravno iskustvo.

Baltić je učešće na Svjetskom prvenstvu je obezbjedio kroz takmičenje u Skajraning ligi koja se organizuje u Srbiji i Crnoj Gori. Ukupno je šest kola, po tri trke u obje države.

"Na osnovu rezultata u toj ligi, kao najbolje plasirani takmičar iz Crne Gore, uspio sam da izborim učešće na takmičenju u Italiji", priča Baltić za Portal RTCG.

Na italijanskim Alpima Baltić je učestvovao na trci od 31 kilometar dužine sa 2.600 metara vertikalnog uspona, što govori o težini staze. Staza ima par jako teških tehničkih dionica, a velika nadmorska visina dodatno je otežavala uslove.

"Pošto sam bio jedini iz Crne Gore, bio sam u timu sa takmičarima iz Srbije, sa kojima sam učestvovao u u Skyrunning ligi", uz napomenu da, osim kod Opštine Mojkovac, nije naišao na podršku državnih institucija za odlazak na takmičenje.

izvor: rtcg