Hadžibegić: Polufinale donijelo nepravdu

U finalu 16. Prvenstva Evrope igraće najbolji fudbaleri Italije i Engleske koji će u nedjelju na Vembliju odmjeriti snage. "Azuri" će nakon slavlja jedanaestercima protiv Španije pokušati da nadvise Engleze koji su poslije produžetaka savladali najprijetanije iznenadjenje - Dansku. "Prednost dajem Italijanima", poručuje iz Pariza za Portal RTCG bivši selektor Crne Gore Faruk Hadžibegić.

Legendarni štoper SFRJ Faruk Hadžibegić iz svog doma u gradu svjetlosti pratio je zbivanja na evropskom šampionatu. Ima zanimljivu ocjenu polufinalnih mečeva u kojima je Italija bila bolja od Španije nakon izvodjenja jedanaestraca, a Engleska eliminisala Dance tek u produžecima.

"Dvije polufinalne utakmice donijele su dobar fudbal, ali i nepravdu. Italija je opravdala ulogu favorita u svakom pogledu. Igrali su kolektivno, disciplinovano i sa totalnim angažmanom svakog pojedinca. To im se na kraju isplatilo. Španija može da žali, predstavila se u dobrom izdanju, bila nadmoćnija sa većim posjedom lopte, a eliminisana je a da na šampionatu nije izgubila nijednu utakmicu u regularnom toku. To je nepravda i zato čestitke zaslužuju i jedni i drugi.U meču Engleske i Danske vidjeli smo ekipe koje su više kalkulisale u odnosu na taj prvi duel. Danska se mimo očekivanja našla u polufinalu, imali su više želje nego mogućnosti i predstavili su se u kao tvrd protivnik Engleskoj koja je bila favorit i koja je igrala veći broj utakmica kod kuće. Englezi su imali manje putovanja i manje umora. Ipak smatram da su na kraju izabranici Gareta Sautgejta zasluženo pobijedili," ocjenjuje Hadžibegić.

Nekadašnji reprezentativac velike Jugoslavije, igrač Sarajeva, francuskog Sošoa, španskog Betisa i cijenjeni stručnjak ima prognozu za finalni okršaj.

"Italija je na ovom prvenstvu igrala najkvalitetniji fudbal. Znaju da su blizu pobjedničkog pehara, ne sujmnjam da će biti spremni za odlučujući duel. Bolji su po meni u svakom pogledu od Engleske. Svaka čast i Englezima koji su super kvalitetan kolektiv i koji su za svaki respekt. Biće super motivisani jer nisu osvojili ništa 55 godina. Ali mislim da će šampioni biti Italijani koji dugo igraju vrlo kvalitetno i volio bih da pobijede,"poručuje Faruk Hadžibegić, doskorašnji selektor crnogorske reprezentacije.

Izvor: Rtcg