Prekinuta ABA liga, bez šampiona

Skupština ABA lige otkazala je juče takmičarsku sezonu, neće biti proglašen šampion, a od naredne sezone liga će biti proširena na 14 klubova, pošto su specijalne pozivnice dobili Borac iz Čačka i Split.

Skupština ABA lige održana je putem video linka, na kojoj je analizirana situacija nastala usljed pandemije korona virusa.

Kako se navodi u saopštenju, Skupština je "donijela niz odluka koje će i u ovom veoma delikatnom trenutku, za sport i sve sfere života uopšte, osigurati dalje unapređenje takmičenja".

Poslije analize svih opcija, Skupština je odlučila da otkaže nastavak sezone 2019/2020 u ABA ligi, Drugoj ABA ligi i U19 ABA liga šampionatu i da se sezona završi bez imenovanja šampiona u svim takmičenjima.

"Pored velike želje i iscrpljenih svih mogućnosti da se sezona završi na terenu, klubovi ABA lige su na prvo mjesto stavili zdravlje igrača, navijača, stručnih štabova i svih onih koji učestvuju u organizaciji utakmica", navodi se u saopštenju i dodaje da će se sva energija usmjeriti ka organizaciji naredne sezone, koja će, s obzirom na specifičnost situacije, sa sobom nositi izuzetno velike izazove.

"Prisustvo i razvoj korona virusa, još nosi veliki broj ograničavajućih faktora. U tom pogledu, zemlje koje pokrivaju takmičenja ABA lige nijesu u istoj situaciji, što klubove stavlja u različite pozicije, ograničava mogućnosti okupljanja ekipa poslije više od dva mjeseca pauze i onemogućava sprovođenje adekvatnog trenažnog procesa, što su ključni faktori za bezbjedan nastavak sezone", piše u saopštenju.

Sa ciljem daljeg jačanja takmičenja, Skupština lige odlučila je da ABA liga u sezoni 2020/2021 bude proširena na 14 klubova. Pored 12 klubova iz ove sezone, specijalne pozivnice za narednu sezonu dodijeljene su Borcu iz Čačka i Splitu.

 

Izvor:rtcg