Tanjević ulazi u Kuću slavnih

Bivši selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore Bogdan Tanjević biće primljen u Kuću slavnih Svjetske košarkaške federacije (FIBA).

Tanjević će tako biti prvi Crnogorac s ovim priznanjem.

Proslavljeni košarkaški trener našao se na listi zaslužnih igrača i trenera koji će ove godine biti uvedeni u FIBA Kuću slavnih.

Svečana ceremonija će biti održana 30. avgusta u Pekingu, pred početak Mundobakseta.

Pored njega u Kuću slavnih biće primljeni Žanet Arčain (Brazil), Atanas Golomev (Bugarska), Alonzo Morning (SAD), Fabrisio Oberto (Argentina), Hoze Pikulin Ortiz (Portoriko), Mohsen Medhat Varda (Egipat) i Jirži Zidek (Češka). Posthumno u Kuću slavnih primljena je i Poljakinja Margo Didek. Osim Tanjevića za ostvareno u trenerskom poslu ovu počast su dobili i Natalika Hejkova (Slovačka) i posthumno Mu Žujon (Kina).

Tanjević je trenersku karijeru počeo davne 1971. godine u Bosni, a vodio je još Juventus, Trst, Olimpiju Milano, Limož, Budućnost, Asvel, Vitrtus i Fenerbahče.

Kao selektor je sa klupe vodio bivšu Jugoslaviju, Italiju, Tursku i Crnu Goru.

Najveće trenerske uspehe 'Boša' je napravio sa Bosnom (titula prvaka Evrope) i Italijom (titula prvaka Evrope), a osvajao je još titule u Italiji, Turskoj, Jugoslaviji i Francuskoj.

Reprezentaciju Turske vodio je do srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. Sa Jugoslavijom je najveći uspjeh ostvario na Evropskom prvenstvu 1981. godine kada je osvojeno srebro.

 

Izvor: RTCG