Objavljen trejler za film koji nazivaju novim "Kumom": U Veneciji dobio 13-minutne ovacije (video)

Skoro četiri sata dug film koji su već označili kao remek-djelo slično "Kumu" dobio je prvi trejler.

Riječ je o "The Brutalistu" s  Adriena Brodija u glavnoj ulozi.

Film je predstavljen na Venecijanskom filmskom festivalu u septembru, a dobio je 13-minutne ovacije.

U režiji Bradija Korbeta, film istražuje život Lászlóa Totha jevrejskog arhitekte mađarskog porijekla koji je preživio holokaust, i nakon što je emigrirao u SAD sa svojom suprugom se susreće sa misterioznim Harisonom Lejem Van Burenom, koji mijenja tok njegovog života.

Korbet koji je prethodno radio na "The Childhood of a Leader" i "Vox Lux", proveo je sedam godina praveći 215 minuta dug film, koji je snimljen u 70 mm kako bi "odrazio iskustva širokog ekrana iz okruženja iz 1950-ih". Napisao je film zajedno s rediteljkom Monom Fastvold.

Nakon prve projekcije filma, kritičari nisu imali dovoljno superlativa za film koji je dobio jednoglasne pohvale i upoređivan je s nekim od najcjenjenijih holivudskih filmova svih vremena.

Novinar Diego Andaluz rekao je da je film na nivou "Kuma" Francisa Forda Coppole, "Once Upon a Time in America" Sergija Leonea i filma "There Will Be Blood" Paula Thomasa Andersona, nazvavši ga "vizionarskim američkim epom koji definiše eru".

Govoreći o filmu, Jasmin Kandil napisala je: "Zapanjujuće kinematografsko dostignuće i ono koje se čini tako rijetko viđenim u modernom dobu".

Kritičar Ben Rolph nazvao je film "gotovim remek-djelom koje nadilazi modernu kinematografiju", dodajući: "Samo početna scena je izvan ovog svijeta sjajna, uvlači vas u uznemireni, ali briljantan um Toth Lászlóa".

Izvor:Kolektiv

Foto: YouTube screenshot/Hassan Fitt Movie Trailers

Tekst objavila:Ljilja Rabrenović