Dodijeljene Emi nagrade - Ovo su najbolje serije

Favorit 76. dodehle Emi nagrada, serija „Šogun“, proglašena je najboljom dramskom serijom kao prva takva serija na japanskom jeziku. Serija "Hacks" je proglašena najboljom komedijom. Legendarna Džodi Foster osvojila je prvi Emi.

Šogun se upisao velikim slovima u istoriju televizije kao prva japanska serija koja je trijumfovala na dodjeli nagrada Emi. Sa 25 nominacija, Šogun je bio favorit i uoči svečane dodjele, a sa 18 osvojenih TV Oskara, serija je oborila i rekord za najviše osvojenih Emija za jednu sezonu.

Holivud se po drugi put ove godine okupio da nagradi najveće TV zvijezde. Prošlogodišnja ceremonija dodjele Emija odložena je za januar 2024. godine zbog štrajkova koji su potresali filmsku i televizijsku industriju. Nakon samo osam mjeseci od prethodnog sastanka TV zvijezda u „Pikok teatru“ u Los Anđelesu proglašeni su novi dobitnici Emija.

Kao i prije nekoliko mjeseci, zvijezde serije Medved, Džeremi Alen Vajt i Ebon Mos-Bakrak ponovo su proglašeni za najbolje u glavnoj i sporednoj muškoj ulozi u komediji. Njihova koleginica Liza Kolon-Zajas osvojila je svoj prvi Emi u trci za sporednu glumicu.

Medvjed je oborio sopstveni rekord od 10 pobjeda u kategoriji komičnih serija u jednoj sezoni, koji je postigao prošle godine. Autori su sa ceremonije otišli sa 11 trofeja, uključujući Emi za režiju kojim je nagrađen Kristofer Stoler.

Šogun je nagrađen Emijem za najbolju dramsku seriju, glavnog glumca Hirojuki Sanada, glavnu glumicu Ana Savaj i režiju Frederika E.O. Toje. Nakon što je prošlog vikenda osvojio 14 Emija u tehničkim kategorijama, Šogun je već imao rekordan broj nagrada u jednoj sezoni. Taj rekord je sa četiri dodatna Emija podignut noćas na 18.

Netfliksov hit Maleni irvas (Baby Reindeer) bio je bez premca u kategoriji antologije ili limitirane serije, a autor Ričard Gad nagrađen je Emijima kao glavni glumac i scenarista. Njegova koleginica Džesika Ganing, koja je igrala njegovu progoniteljku Martu, priznanje je dobila kao sporedna glumica.

Legendarna Džodi Foster osvojila je prvi Emi u karijeri glumeći u HBO-ovom Pravom detektivu: Noćna zemlja.

Junaci serije Dobrodošli u Šits Krik (Schitt’s Creek), Emijem nagrađeni glimci, otac i sin Judžin i Den Levi, bili su domaćini 76. godišnje dodjele Emi nagrada.

Dodjela Emija bila je prilika i da se zvijezde Zapadnog krila Martin Šin, Dule Hil, Dženel Moloni, Ričard Šif i Alison Dženi okupe u čast 25. godišnjice serije.

Izvor:Kolektiv

Foto: YouTube screenshot/Television Academy

Tekst objavila:Ljilja Rabrenović