Kultni album "Bijelog dugmeta" dostupan na digitalnim platformama(video)

Nakon što je prošle sedmice pušten u pretprodaju, četvrti, najambiciozniji i po mnogima najbolji album kultnog "Bijelog dugmeta" - "Bitanga i princeza", sada je dostupan i na digitalnim platformama, saopšteno je iz Croatia Recordsa.

Kako je navedeno u saopštenju ove izdavačke kuće, 45 godina kasnije ovaj kultni album miksan je s originalnih 24-kanalnih traka koje su sve ove godine pažljivo čuvane u arhivi Croatia Recordsa.

"Vinilno izdanje albuma 'Bitanga i princeza' u Abbey Road Studios rezao je Sean Magee, 'Grammyem' nagrađeni ton majstor, a za novi miks albuma zaslužan je Goran Martinac iz Croatia Records Studija. 180-gram vinil dolazi i s download karticom s wav verzijama svih pjesama. Uz stereo verzije mikseva, spremna je Dolby Atmos verzija za digitalne servise kao i hybridni Super Audio CD s HiRes Stereo verzijom, te 5.1 surround mixom koji je u legendarnom Abbey Road studiju masterirao Simon Gibson", pojasnili su iz Croatia Recordsa.

Ali, navode, nije samo zvuk taj koji će oduševiti diskofile - album "Bitanga i princeza" dolazi s originalnim cenzuriranim omotom Dragana S. Stefanovića.

"Album donosi sedam izvrsnih pjesama - 'Na zadnjem sjedištu moga auta', 'Ala je glupo zaboravit' njen broj', 'Bitanga i princeza', 'A koliko si ih imala do sad' i 'Ipak, poželim neko pismo' te emotivne balade 'Kad zaboraviš juli' i 'Sve će to mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš' u kojima 'Bijelo dugme' prati simfonijski orkestar i zbor", pojašnjeno je dalje.

Željko Bebek, prvi frontmen benda, kazao je da i iz današnje perspektive, album "Bitanga i princeza" jedan je od najzanimljivijih ostvarenja u ukupnoj produkciji "Bijelog dugmeta".

"Osobno to doživljavam i kao svoj vrhunski doseg u davnim sedamdesetim godinama", rekao je Bebek.

Cijelu priču prati i videospot "Bitanga i princeza" iz 1980. godine koji je restauriran i podignut na Full HD kvalitetu u produkciji CroRec Videos.

Izvor:Nezavisne novine

Foto: Dan

Tekst objavila:Ljilja Brajković