Kad je umro na sceni, svi su mislili da se šali

Čuveni glumac, Ljuba Moljac doživio je nevjerovatnu sudbinu.

Njegova prva filmska uloga je bila satirična drama "Inspektor" iz 1965. godine u kojoj je glavnu ulogu igrao Slobodan Perović, ali tek smo ga zapamatili u filmu "Kad budem mrtav i beo", kada je igrao nesrećnog šljakera. Iako je Ljuba ostao zapažen, u ovom filmu slavu je stekao Dragan Nikolić.

Ljuba Moljac preminuo je 22. januara 1989. godine, tokom kabaretske predstave "Tri nosketara". U trenutku kada mu je pozlilo na sceni publika je pomislila da je to samo još jedna više kerefeka koju je toliko puta izvodio. Na toj turneji bio je sa kolegama po smijehu Milovanom Ilićem Minimaksom i Jovom Radovanovićem.

Dobio je masivan izliv krvi u mozak za vrijeme pozorišne predstave "Tri nosketara" u Glini na Baniji. Iako je brzo prevežen u klinički centar u Zagrebu, nije imao šansu da preživi.

Ljuba Moljac rođen je 1943. godine u Kragujevcu, a odrastao je na Čuburi u Beogradu. Bio je stalni član Ateljea 212.

Mnogi su ga poredili sa Basterom Kitonom jer se u "najsmješnijim situacijama nije smijao". Drugi su ga poredili sa američkim komičarem Lenijem Brusom.

Ono što ga je posebno krasilo je i humor na sopstveni račun. Pa je tako ostala urezana jedna njegova replika koja nas tjera da i pored tužnog kraja, kada pomislimo na Ljubu Moljca uvek imamo osmjeh na uglu usana.

"Ovde leži Ljuba Čuburac, umro na vreme, boli ga... uvo", prenosi Stil.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković