Božo Vrećo objavio novu pjesmu i najavio sedmi album: Najveća bol, ljubav, strast i tuga(video)

Princ sevdaha Božo Vrećo predstavio je danas novu pjesmu ,,Čemerika”, koja najavljuje sedmi album naziva ,,Sevdahology”.

“Pjesmu Čemerika napisao sam ponukan najdubljim čemerom koje samo slomljeno srce zna prepoznati i osjetiti, u toj čudesnoj otrovnoj travi Veratrum personifikacije sa srcem koje doživljava neprebol i živi tugu, bila je vodilja. Kako u mojim rediteljskim vizuelnim opusima uvijek dominira bajkovitost, dramatika i jedna vrlo istančana emotivna stigma, u scenama postoji i ta metamorfnost čovjeka vuka i triptih duša koje se vraćaju na mjesto gdje su bile voljene, bile ostavljene i gdje su žrtvovale svoj život zarad ljubavi koja ih čeka na onom svijetu”, napisao je Božo povodom nove pjesme.

“U pokretima se očituje Gurdjieffska prizma minimalizma, u prikazima scena pokreta Duncanovski pristup i jedna magnovenjska mistična forma tipična filmovima Tarkovskog i Passolinija koji su ujedno moji omiljeni i kao takvi inspirišu me.

Režiju potpisujemo skupa, Božo Vrećo & Mo Assyouti jer je dijelom učestvovao u odabiru ekipe snimanja i produkcije i pomoćnom radu na par scena. Sve scene filma smo uspjeli snimiti u toku tih par sati u dva različita dana na Lukomiru, nebeskom transcedentnom i mom omiljenom selu u BiH, na nadmorskoj visini od 1.495 m sa prikazom nevjerovatnih planinskih vrhova Visočice i Bjelašnice i epskom tragedijom kojom samo mjesto odiše iznad ambisa.

Ideja kulise nadnaravnog i cijele priče koja tako sjetno i sneno teče je u potpunosti moj plod izmaštavanja legende o ljubavi te realizacija iste gdje se nastavlja niz ličnih slikovitih ispovjesti duše, onoga što zapisujem, čujem, osjetim i vidim.

U spotu se pojavljuju nevjerovatni likovi i tumači sudbina, njih dvoje skupa sa mnom, poput plemena, čovjek vuk Petar Miljanović i čarobna Ines Carver, koje sam odmah zamislio i nisam odustajao od realizacije spota sa njima a s’obzirom da su prijatelji i oni koji vole i cijene moju umjetnost i pristup istoj, vjerovali su mi na slijepo i dali svoj maksimum. Kada sam tražio da uđu najemotivnije u scenu, ugledao bih njihovu suzu i prikrivenu najveću bol, ljubav, strast i tugu”, dodao je Božo.

“Kaftani koje nosimo Petar i ja, djelo su zamisli iz moje kolekcije VRECO, srebrni nakit oglavlja je iz Perzije, Azerbejdžana, Alžira i savršeno se stopio u cijeloj zamisli sa prstenjem naših znamenja iprstenjem srednjovjekovnih kraljevskih BiH loza sa replikama zlatarne Sofić.

S’ posebnom zahvalnošću prema prijatelju čelisti Marku Miletiću i sjajnom Camerata gudačkom sastavu koji vodi i koji su oplemenili moju zamisao i doprinijeli onome kako ja čujem i živim muziku koju stvaram.

Svaki moj film koji prati muziku koju stvaram započinje logom VREĆO a svaka završna scena završava sa svjetlošću i Resurrection bjelinom vječnog života kao uvertira u moj sedmi album SEVDAHOLOGY”.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković