Nakon osam godina postala svjetski hit - Znate li o čemu pjeva popularna pjesma "Makeba"?(video)

Zahvaljujući TikToku, mnoge pjesme dobile su još jednu priliku da postanu hitovi, a jedna od njih je zasigurno i pjesma "Makeba", koja je mnogima poznata i kao "Ooh wee song"

Ono što je interesantno je činjenica da je ova pjesma nastala još 2015. godine. Izvodi je francuska pjevačica Jain, koja je ujedno i napisala tekst.

Izvodi se na engleskom jeziku, a samo tri riječi izvode se na italijanskom jeziku, a to su "ma che bella", što u prevodi znači "kako je lijepo". Kraj pjesme sadrži nekoliko nejasnih stihova, ali riječ je o izvrnutim riječima na engleskom jeziku.

Pjesma govori o južnoafričkoj pjevačici i aktivistici Miriam Makebi, koja je poznata i pod imenom "Mama Africa". Tokom svog života, živjela je na tri kontineta. Makeba je prvobitno prognana iz Afrike, a kasnije je bila nepoželjna i u Americi te jposlije toga odlučuje se na život u Belgiji.

Zbog svog bogatog muzičkog opusa i aktivizma poslužila je kao inspiracija muzičarki Jain, koja je cijeli svoj album "Zanaka" posvetila upravo njoj.

"Oo jee Makeba, Makeba, kako je lijepo. Mogu li dobiti 'oo je'? Makeba, tjera moje tijelo da pleše za tebe. Želim čuti tvoj dah uz svoju dušu. Želim te vidjeti kako pjevaš, želim te vidjeti kako se boriš jer ti si prava ljepotica ljudskih prava", samo su neki od stihove ove popularne pjesme.

Službeni spot za pjesmu "Makeba" snimljen je u Južnoafričkoj Republici, a bio je nominovan za i nagradu Grammy 2016. godine.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković