Omiljeni “Peaky Blinders” se vraća: Kilijan Marfi u ulozi pronalazača nuklearne bombe(video)

‘Oppenheimer’, nadolazeći biografski film Kristofera Nolana, scenariste i režisera. Ovo je zasigurno jedan od najiščekivanijih filmova 2023. godine. Kilijan Marfi u glavnoj ulozi, budžet od 100 miliona dolara i još mnogo trenutno dostupnih informacija slijedi u nastavku.

Ono što vrijedi istaći jeste to da će film jednim dijelom biti prikazan i u crno-bijeloj tehnici, prenosi b92 pisanje portala IGN Adria.

“Prvi put ikada uspjeli smo snimiti IMAX film u crno-bijeloj tehnici. A rezultati su bili uzbudljivi i izvanredni”, rekao je Nolan za Total film.

Film se zasniva na biografskom romanu “American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer”, autora Kaja Berda. Radnja filma pratiće život teoretskog fizičara Roberta Openhajmera, naučnika zaslužnog za izum nuklearne bombe, izum koji je razorio zemlje i uništio živote mnogima, onaj čije posljedice traju zauvijek. Rođen je 1904. a umro 1967. godine. Smatra se ocem nuklearne bombe. Ljubitelji fizike znaju da je Robert bio i direktor Los Alamos laboratorije.

Uz Kilijana Marfija, neka od najupečatljivijih imena su Robert Dauni Džunior, zatim Emili Blant u ulozi gospođe Openhajmer. Tu su i Met Dejmon, Rami Malek, kao i brojni drugi glumci za koje se nadamo da će svojim umijećem ovaj film učiniti boljim.

Odabir glavnog glumca privukao je izuzetno pozitivne reakcije publike, a jedan od komentara koje vrijedi posebno istaknuti glasi “Ako Kilijan ne osvoji ništa za ono što će nam pokazati, kao što nije osvojio ništa za Peaky Blinders, ukrašću nagrade i donijeti mu.”

Na svijetu niko bolje od Marfija ne može da iznese scene u kojima se zahtijeva pribranost glumca, zabrinutost, hladno lice… Nolanov izbor za glavnu ulogu nije mogao biti bolji, čak i fizička sličnost sa Openhajmerom nije izostala. Biće ovo jedna od najvećih uloga u karijeri irskog glumca.

Datum izlaska

Universal Pictures, 21. jul, premijera u Americi i Engleskoj.

Snimanje filma započeto je krajem februara 2022. a završilo se otprilike u maju.

 Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković