Ova drama osvojila je Zlatnu malinu, ali je dobila i nominacija za Oskara(video)

Dodjela nagrada Zlatne maline svake godine prethodi Oskarima i dodjeljuje se najgorim filmovima i ulogama.

Ove godine isti film našao se na spisku nominovanih za Zlatnu malinu i za Oskara. Naime, film Blonde (Plavuša) osvojio je Zlatne maline za najgori film i najgori scenario, a zvijezda ove drame Ana de Armas nominovana je za Oskara u kategoriji najbolje glavne glumice.

Osam nominacija za Zlatnu malinu, jedna za Oskara

Blonde je objavljen u jesen 2022. godine. Film je fikcijski pogled na život i karijeru američke glumice Marilyn Monroe. Iako je imao čak osam nominacija za Zlatnu malinu, osvojio je dvije. U kategorijama za najgoreg reditelja, najgoreg nastavka ili remakea, najgoreg filmskog para i najgoreg sporednog glumca ipak je bilo gorih ostvarenja.

Iako kritičari vide mnogo toga lošega u ovome filmu, glumica Ana de Armas, koja je odigrala lik Marilyn Monroe, dobila je nominaciju u kategoriji najbolje glavne glumice na ovogodišnjim Oskarima. Više puta je prozvana jedinom svijetlom tačkom filma zbog fizičke sličnosti s Marilyn, te zbog svojih glumačkih sposobnosti.

Hoće li osvojiti Oskara, saznaćemo u noći s nedjelje na ponedjeljak. U kategoriji za najbolju glavnu glumicu na Oskarima konkurencija je žestoka. Anine konkurentkinjesu Cate Blanchett, Andrea Riseborough, Michelle Williams i Michelle Yeoh.

Ko je sve dobio nagrade na ovogodišnjim Zlatnim malinama?

Maline, koje se opisuju kao "ružni rođak Oskara", započele su 1980. kao Zlatna malina, koju su osmislili diplomanti filmske škole UCLA i veterani filmske industrije John J.B. Wilson i Mo Murphy. Više od 1100 članova Malina iz Sjedinjenih Država i dvadesetak drugih zemalja glasa o nagradama, navodi se na web stranici nagrada.

Nagradu za najgoreg sporednog glumca na ovogodišnjim Zlatnim malinama dobio je Tom Hanks za ulogu bivšeg menadžera Elvisa Presleyja u filmu Elvis. Hanksu je pripala i nagrada za najgoru kombinaciju na ekranu. Najgorim glumcem proglašen je Jared Leto za ulogu u filmu Morbius.

Nakon što je nominaciju za najgoru glumicu dobila 12-godišnja Ryan Kiera Armstrong, Zlatne maline u toj su kategoriji nagradu dodijelile same sebi zbog, kako su napisali, "greške u nominacijama za najgoru glumicu".

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković