Na ovaj način je nastao jedan od najvećih hitova Olivera Dragojevića - "Pas je sažvakao papir sa tekstom pjesme, a onda..."(video)

Numera "Cesarica" je donijela pokojnom Oliveru Dragojeviću enormnu popularnost.

Od trenutka kada je ovaj hit uvrstio u svoj repertoar, punio je dvorane i isplivao u sam vrh muzičke scene, a svaka numera za ovom je ostavila neizbrisiv "trag u beskraju".

Ono što ovu numeru čini još posebnijom, jeste pozadina priče - tačnije kako je ovaj hit nastao.

Pisao ju je čuveni Zlatan Stipišić Džiboni, ne sluteći da će "Cesarica" postati 1994. hit godine, pjesma godine, a Oliver je dobio nagradu za najbolju mušku vokalnu izvedbu.

Dok je pisao ovu numeru, Džibonu je kao jedinog izvođača video Olivera Dragojevića, a njemu je prvom i odnio tekst, i tada kreće istorija.

"Sjutradan sam otišao do Olivera kući, on je čuo „Cesaricu“, svidjela mu se, a ja sam hemijskom na komadu papira ispisao tekst. Ostavio sam ga na klaviru, a nas smo dvojica sjedeli u dnevnom boravku, ćaskali i pili vino... Nismo ni vidjeli da je njegov pas Luna za to vrijeme prožvakao papir s tekstom pjesme. Jedva sam je ponovno napisao po sjećanju",  ispričao je svojevremeno Džiboni.

Godinama kasnije i dalje nije bio siguran da li je tekst koji je napisao po sjećanju bio odgovarajući originalu koji je pas sažvakao.

Kao i samo stvaranje pjesme, ni snimanje nije proteklo po uobičajenom planu. Oliver je otišao u studio da snimi „Cesaricu“, ali je prije toga pitao Džibu kako bi želio da je otpjeva, jer, kako je tada izjavio, pjesma mu je super, al' je čudna.

Oliver je snimio nekoliko verzija i na kraju su i on i Džiboni bili veoma zadovoljni.

Na prvo slušanje, mnogima se nije ni dopala.

"Sjećam se da nam je u dane prije festivala u posetu došla i moja mama. Čuvši „Cesaricu“, poverljivo mi je, da Oliver ne čuje, rekla: „Ajme, Vesna, od svih pjesama Oliver je za festival izabrao najgoru“. Čini mi se zapravo da mnogi na prvu nisu tu pjesmu skužili, ali kad je "krenula" negde nakon ljeta, samo se ona čula", prisjeća se Oliverova supruga Vesna Dragojević.

Snimanje „Cesarice“ u Zagrebu za Džibonija je bilo stresno.

Oliver je, kaže Džiboni, „Cesaricu“ snimao puna dva sata. Bilo je to pravo čudo jer je cijeli prethodni album, „Teško mi je putovati", snimio za samo četiri sata.

"Kao autoru koji je tek počinjao, to mi je puno značilo i užasno imponovalo. Oliver je naprosto pokazao da mu je do moje pjesme stalo", ispričao je Stipišić za 24sata.hr.

 Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković