Uliks Femiu kaže da je postao pekar jer od glume nije mogao da živi

Glumac Uliks Fehmiu igrao je u “Ubicama mog oca”, a nedavno je snimio novu reginlanu HBO seriju “Uspjeh” uZagrebu. Čovjek koji ne živi od svoje primarne profesije – glume, već od pekarskog biznisa koji ima u Njujorku, je vjerovatno dao najdirektniji odgovor na pitanje šta nam fali da bismo imali bolje serije.

“Novac prvenstveno. Kad platite ljude pristojno, to se vrati. Živjeti dostojanstveno od posla kojim se bavite, vjerujem da je to i dalje osnovno ljudsko pravo. Nije bitno da li prodajem kifle ili se bavim filmom, rezultat je uvijek bolji. To je fundamentalna razlika, a ogromna je, nebo i zemlja”, kaže Uliks.

“Da bi se pisac razvijao neko mora da ga plati. Ovdje svi čekaju da pisci pišu za džabe i da idu okolo sa svojim remek djelima koja pišu u svojim podrumima, a ne znam od čega žive, i onda to oni donesu i neko to uzme. Da bi se nešto proizvelo, potrebno je da se prije toga za to nešto plati. Ako sam ja televizija koja je u potrazi za nekim materijalom, ja moram da angažujem pisca, da ga platim da on može od toga da živi, da može da odvoji vrijeme da nešto napiše. Kod nas se to ne radi ili se radi na najstrašniji mogući način. Pokušaću da pojednostavim. HBO je potrošio 18 mjeseci na razvoj jednog projekta i to što su došli u region je sjajno, nadamo se da će ostati da bi se neke stvari promrdale. Svi radimo u uslovima u kakvim je pristojno raditi. U našoj sredini najmanje se ulaže u pisce, a bez dobrih materijala nema ničeg, pa možeš Skorseze da budeš, džabe”, objašnjava Uliks i dodaje:

“Kako ja da se razvijem ako ne mogu od toga da živim? Odoh tamo da pečem hljeb, od toga mogu da živim. Ali nemoguće je pisati 15 scenarija dok imaš djecu da nahraniš i treba da se nadaš da će nešto upaliti”, rekao je Uliks nedavno na snimanju prve regionalne HBO serije u Zagrebu.

izvor:cdm