Kako je nastala pjesma "Insomnia", najveći hit grupe Faithless(video)

Saznajte kako je nastala pjesma "Insomnia", jedan od najvećih hitova grupe Faithless. U jednim od svojih intervjua, Maksi Džez je svojevremeno napomenuo da je MTV tražio da se neke riječi te pjesme mijenjaju.

Tužne vijesti su nam stigle prije nekoliko dana, kada je saopšteno da je preminuo Maksi Džez, pjevač grupe Faithless.

"Dao je pravo značenje i poruku našoj muzici. Bio je jedno drago ljudsko biće, imao je vremena za svakoga i mudrost koja je bila i duboka i dostupna", naveli su iz poznatog britanskog sastava.

"Ta prva rečenica: 'Deep in the bosom of the gentle night', nije moje citiranje Dilana Tomasa. To nam je nametnuo MTV jer su smatrali da je izvorni prvi stih: 'I only smoke weed when I need to', previše slikovit. Bilo je prepirki i oko stihova: 'Making mad love to my girl on the heath / Tearing off tights with my teeth', ali su oni uspjeli da ostanu'", rekao je Maksi jednom za "The Guardian".

Radio verzija je snimljena sa izmijenjenim tekstom, ali postoji i ona duža, koja započinje izvornim tekstom o pušenju marihuane.

"Tekst je iz ličnog iskustva. Nisam patio od nesanice, samo sam imao apsces na zubu. Bilo je toliko bolno da me je držalo budnim. Stihovi o tome kako nema struje i kako posežete za olovkom u mraku takođe su bili iz stvarnog života. Često je nestajalo struje pa sam pisao uz svijeće", rekao je Maksi.

I Sister Bliss je imala šta reći o tom hitu.

"Napisali smo 'Insomniu' u vrtnoj kućici, jer je tamo naš producent Rolo Armstrong imao svoj studio. Biti tamo cijeli dan, a onda DJ-isati cijelu noć, bilo je kao imati stalni džetleg. Pa sam smislila naslov 'Insomnia' jer nisam mogla zaspati. Rolo zapravo nije svirao instrument. Ima stanje koje se zove sinestezija u kojem muziku vidite kao boje, pa bi samo opisao kako želi da nešto zvuči. Bili smo jako napušeni puno vremena", rekla je Sister Bliss, klavijaturistkinja i tekstopisac benda Faithless.

Originalna albumska verzija Insomnije bila je duga devet minuta. "Radio 1" je bendu rekao da nema "hooka" i refrena, pa su odradili smiješan nastup u Jazz Cafeu u Londonu kako bi dali ljudima do znanja da postoje, s 10 ili 11 muzičara na malenoj pozornici. DJ-evi Saša i Pol Oaknfold ostali su vani i morali smo im baciti karte kroz prozor svlačionice kako bi mogli ući. Onda je tip po imenu Bil Padli napravio 7-inčnu ediciju singlice i "Radio 1" je to počeo puštati.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković