“The Banshees of Inisherin”: Vanserijska tragikomedija Martina Mekdone

“The Banshees of Inisherin” ime je filma koji je dobio najviše nominacija za Zlatni globus, a bez kojeg ovih dana teško da može proteći bilo koja ‘prognoza’ kandidata za Oskare. To je i očekivano, jer britanski dramaturg i reditelj Martin Mekdona i ovog puta publici predstavlja još jedno izuzetno ostvarenje.

U najkraćem, riječ je o drami u kojoj se prepliću tragedija i komedija, koja se dešava 1923. godine na fiktivnom ostrvu uz obalu Irske u kojoj bukti građanski rat. Sve počinje naglim raskidom velikog prijateljstva – i to tako što jedan od aktera, suočen sa egzistencijalističkom krizom, spozna kako više ne želi da traći život sa prijateljem od kojeg nema čuti ništa zanimljivo (“U mom životu više nema vremena za tupost”).

Glavni akteri su nam dobro poznati, gledali smo ih kod Mekdone i u filmu “In Bruges” – Brendan Glison ovog puta tumači zrelijeg ‘mislioca’ Kolma Doertija koji želi ostaviti kakav-takav trag iza sebe, pa bile to makar i melodije za violinu, dok je Padrik Sulivan, čiju ulogu tumači Kolin Farel, sušta suprotnost. Djetinjast, katkad se pitajući da li je glup, satima može govoriti o banalnostima poput sadržine izlučevina njegovog konja.

Iznenadan kraj prijateljstva dovešće tako do niza komičnih i apsurdnih, ali i tragičnih situacija na depresivnom ostrvu, na kojem vrijeme gotovo da je stalo. Od samog početka, mnogi će u odnosu dvojice prijatelja naći i metaforu koja se odnosi na tadašnje prilike u Irskoj i tadašnji rat, no Mekdona je u jednom od intervjua isticao kako mu to nije bila prvobitna namjera.

No, što je bitnije, uspio je da i ovog puta, uz sjajan scenario i perfektnu razradu likova, napravi briljantan film koji bi vrlo lako mogao nadmašiti i uspjeh njegovog prethodnika (“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”). U tome su mu, izvrsnom glumom, očekivano pomogli Gilson i naročito Farel.

Treba pomenuti i ulogu koju tumači irska glumica Keri Kondon – Šivan je sestra koja brine o Padriku, a koja je odavno prerasla sredinu u kojoj živi, a koju će do kraja filma i napustiti.

Izmišljeno ostrvo Inišerin bilo je pošteđeno građanskog rata. No, na njemu je tinjao rat druge vrste, koji je dobroćudne ljude pretvorio u monstrume, a čiji su gnjev, tvrdoglavost, netrpeljivost, gordost, lukavost i želja za osvetom otišli predaleko.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić