Kako je nastala pjesma "Pukni zoro"(video)

Numera "Pukni zoro" oduševila je publiku koja je prvi put imala priliku da ovu baladu čuje 2010. godine u filmu "Montevideo, Bog te video".

Mnogi su tada pomislili da je pjesma nastala prije mnogo vremena, neki da korene vuče još iz Prvog svjetskog rata, ali to je daleko od istine.

Autor ove prelijepe pjesme je Robert Pešut Magnifiko. Njegova muzička karijera počela je još 1990. godine, međutim, šira javnost je čula za njega nakon komponovanja muzike za filmove "Montevideo, bog te video" i "Montevideo, vidimo se".

Kaže da mu mnogi nisu vjerovali da je upravo on autor ove pjesme, s obzirom da ona zvuči kao da je stara i otpjevana za vrijeme ratova koje je Srbija vodila.

"Bjela mi je tražio da bude novo, a da opet bude staro… Kasnije su kružile legende o tome ko je pjesmu napisao, čak se pričalo da je zapis nekog starog ratnika ali nije, napisao je jedan Ljubljančanin, to jest ja! Mnogi u to nisu mogli da povjeruju, čak sam i svoju majku jedva ubijedio da sam ja stvorio 'Pukni zoro'. Za saradnju između Bjele i mene najviše je kriva njegova supruga Maja", našalio se svojevremeno poznati muzičar, gostujući u "Šarenici".

Pjesmu je posvetio svom djedu, koji je bio vojnik na Solunskom frontu u Prvom svjetskom ratu.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković