Danas je 40 godina od objave najprodavanijeg albuma svih vremena(video)

Danas se navršava tačno 40 godina od objave najprodavanijeg albuma u istoriji muzike. Nešto stariji čitaoci lako će pogoditi – riječ je o izdanju “Thriller” Majkla Džeksona.

Jedna od najvećih pop zvijezda na svom je šestom albumu, objavljenom 30. novembra 1982. godine, donijela do tada nezapamćenu fuziju više žanrova. Prodat u preko 50 miliona primjeraka, album je Majklu Džeksonu donio status “kralja popa”, a ono što je zanimljivo jeste da”Thriller” i danas na streaming platformama ima desetine miliona slušanja mjesečno.

Čak sedam od ukupno devet pjesama sa albuma objavljene su kao singlovi. Među antologijske, kada je u pitanju pop muzika, bez sumnje spadaju “Thriller”, “Beat It”, “Billie Jean”, ali i “The Girl is Mine”, na kojoj je gostovao Pol Mekartni.

Album je producirao Kvinsi Džouns, koji je u ogromnoj mjeri bio zaslužan za uspjeh izdanja. On je tada govorio kako su u “Thriller” ulagali ogroman trud, a da su pjesmu “Beat It” snimali pet dana i noći bez prestanka, sve dok se u jednom momentu nijesu zapalili zvučnici.

No, iz tog perioda pamti se i rasistička politika mainstream medija, konkretno MTV-a, koji najprije nije želio da prikazuje spot za pjesmu “Billie Jean”. Razlog je bio u tome što se afroamerička muzika “nije uklapala u program”, tada dominantno posvećen ‘bijeloj’ muzici i rokenrolu.

Iako je Majkl Džekson kasnije stekao reputaciju više nego kontroverzne ličnosti, naročito zbog optužbi za pedofiliju, njegov status “kralja popa” koji mu je donio “Thriller” ostao je neprikosnoven među brojnim fanovima širom planete.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković