Japanski pijanista Tempei Nakamura večeras u Podgorici

Japanski pijanista Tempei Nakamura nastupiće večeras u 20 sati u Muzičkom centru Crne Gore.

Tempei Nakamura, kompozitor i pijanista, rodom iz Kobea u Japanu, počeo je da uči klavir sa pet godina.

U srednjoj školi, njegov dom je uništio veliki zemljotres u Hanšinu, zbog čega je napustio školu i zaposlio se. Iako u srednjoj školi nije svirao klavir, primljen je u muzičku školu i nastavio je da studira na Univerzitetu umetnosti u Osaki, gde je diplomirao kao najbolji na kursu klavira.

Godine 2006. preselio se u Njujork kako bi svoju karijeru nastavio na međunarodnom planu. Godine 2008. debitovao je na CD-u EMI Music Japan. Godine 2010. debitovao je na solo recitalu u Karnegi holu u Njujorku.

Tokom godine nastupa u Evropi održao je koncerte u Concertgebouw u Amsterdamu, Maison de la culture du Japon u Parizu, japansko-njemačkom Berlinskom centru i drugim mjestima u raznim zemljama uključujući Španiju, Portugal, Italiju, Austriju, Luksemburg, Estoniju, Slovačku, Ukrajinu i Bjelorusiju.

Pored toga, išao je na turneje širom Japana i držao koncerte u „neistraženim regionima“ kao što je Kumano-kodo, mjesto koje je registrovano kao lokalitet svjetske baštine.

Svoj projekat „Izlazeće sunce“ posvetio je naporima za rekonstrukciju nakon velikog zemljotresa u istočnom Japanu, a Udruženje umjetnika prefekture Hjogo nagradilo ga je priznanjem za unapređenje umjetnosti 2015. Trenutno živi na relaciji Njujork–Tokio.

Organizator koncerta je Japanska ambasada, u saradnji sa Muzičkim centrom i Japanskim uglom.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković