Svi poznati detalji o filmu Peaky Blinders: Zaključak dosad ispričane price

Nedavno je objavljena šesta sezona hit serije Peaky Blinders, koju su fanovi s nestrpljenjem čekali. Nakon objavljivanja finala serije, najavljeno je da se planira snimanje i filma o ozloglašenoj engleskoj bandi iz Birmingema.

Nedavno je objavljena šesta sezona hit serije Peaky Blinders, koju su fanovi s nestrpljenjem čekali. Nakon objavljivanja finala serije, najavljeno je da se planira snimanje i film o ozloglašenoj engleskoj bandi iz Birmingema.

Od 2013. fanovi prate uspone i padove Toma Šelbija, vođe ulične bande nakon Prvog svjetskog rata. Serija prati porodicu tokom nekoliko decenija, a šesta i ujedno posljednja sezona smještena je u vrijeme uoči Drugog svjetskog rata. Glasine da se planira snimanje filma krenule su da kruže još prije objavljivanja finala serije. Evo koji detalji o filmu su dosad poznati.

Novinar Naman Ramachandran u januaru 2021. razgovarao je sa Stevenom Knightom, britanskim scenaristom i rediteljem koji je bio nominovan i za Oskara, a zaslužan je za Peaky Blinderse. Tada je Steven progovorio o filmu.

Autor serije: Potpuno oblikovana ideja

"U razvoju smo. To je potpuno oblikovana ideja, ima početak, sredinu i kraj. Mislim da će biti prikladan zaključak dosad ispričane priče i nadam se da će iz filma proizaći ideja za druge TV emisije, koje će nastaviti pričati priču o ovom dijelu društva i ovoj porodici", rekao je tada Steven.

Knight je rekao da su razmišljali i o sedmoj sezoni serije, ali su shvatili da je snimanje filma bolja opcija. Uprkos najavi filma prije više od godinu dana, čini se da je film još uvijek u ranoj fazi razvoja. Televizijska producentica Caryn Mandabach u podcastu Strictly Business rekla je da brend Peaky Blindersa ne ide nikud, a da je film još uvijek u fazi planiranja.

Otkrila je da su u pregovorima, i to konkretno s Netflixom. "Generalno sam optimistična u vezi cijele ove stvari", naglasila je.

O filmu se oglasila i zvijezda serije Cillian Murphy, koji je izrazio spremnost vraćanja liku.

"Ako ima još ima priče za ispričati, ja sam tu", rekao je, no nije otkrio ništa o filmu.

"Zaista ništa ne znam i bio bih uzbuđen kao i bilo ko da pročitam scenario", rekao je Murphy, a na pitanje što očekuje iduće za svoj lik Thomasa Shelbyja, rekao je:

Zvijezda serije: Steven uvijek iznenadi

"Stvarno nemam pojma. Steven uvijek iznenadi. Kad god čitate njegov scenario, nikad nije onako kako ste očekivali ili kako ste mislili da bi se moglo dogoditi. Uvijek je suprotno. Mislim da on vrlodobro uspijeva da dekonstruište taj gangsterski narativ. Ne znam, stvarno, stvarno ne znam. Nisam pročitao nikakav filmski scenario ili nešto slično pa ne mogu dati nikakvu ekskluzivu o tome", rekao je glumac.

Takođe, film bi mogao pričekati još neko vrijeme zbog popunjenog rasporeda njegovog tvorca Stevena Knighta. Nakon uspjeha Peaky Blindersa, Steven je vrlo tražen i marljivo radi na nizu objavljenih i nadolazećih projekata. Radi na seriji A Christmas Carol, na velikom projektuSAS: Rogue Heroes, u kojem ponovno sarađuje s Tomom Shanklandom.

Najavio je iThe Helicopter Heist u kojem bi glavnu ulogu trebao imati Jake Gyllenhaal.

Serija nametnula trendove

Podsjetimo, serija je s emitovanjem krenula 2013. godine na kanalu BBC Two, a nakon četiri sezone prebačena je na BBC One. Radnja je smještena u vrijeme nakon Prvog svjetskog rata i prati zloglasnu bandu u Birmingemu u Engleskoj.Serija na IMDb-ju ima visoku ocjenu 8.8.

Inače, Peaky Blinders su popularnošću nametali trendove širom svijeta, prvenstveno u muškoj modi. Kako je serija napredovala, njihov modni izraz je rastao, a među najtraženijim pojmovima vezanim za mušku modu na Googleu bio je i "Thomas Shelby kapa i čizme".

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković