Marko Belokijo ima novi film o ubistvu Alda Mora, traje pet sati i prikazan je u Kanu(video)

Slavni italijanski reditelj Marko Belokijo, iza kojeg je šest decenija rada, na ovogodišnjem izdanju Kanskog festivala predstavio je novo ostvarenje “Esterno notte”.

Zanimljivo je kako je riječ o još jednom njegovom ostvarenju koje se tiče otmice i ubistva Alda Mora. Podsjetimo, identičnom temom Belokijo se bavio i u filmu “Buongiorno, notte” (Dobro veče, noći), koji je prije 19 godina nagrađen nizom priznanja, uz izuzetno zapažene i pozitivne stavove kritičara.

Najprije treba pomenuti kako je riječ o filmu koji traje punih pet sati, te da će on biti predstavljen i kao serija od šest epizoda, koja će biti prikazivana na programu RAI. Pritom, sam film će u bioskopima biti prikazivan iz dva dijela.

Za razliku od “Buongiorno, notte”, Belokijo se u novom filmu više fokusirao na ono što su Moro i njemu bliski ljudi preživljavali od trenutka otmice do smrti.

U novom ostvarenju 83-godišnjeg reditelja, niz je poznatih glumačkih imena. Ulogu Alda Mora tumači Fabricio Đifuni, a glavna protagonistkinja je Margerita Bui. Interesantno je i da ulogu pape Pavla šestog tumači Toni Servilo.

Film “Esterno notte” prikazan je van takmičarske konkurencije u Kanu.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković