Leonardo Dikaprio "mijenja" zanimanje - otvara fabriku sintetičkih dijamanata

Popularni glumac Leonardo Dikaprio imao je glavnu ulogu u američkom filmu „Krvavi dijamant“ iz 2006. godine. Poslije mnogo godina otvara svoju fabriku sintetičkih dijamanata u Španiji.

U filmu glumi trgovca ljudima koji su povezani sa „prljavim" poslovima prodaje i krijumčarenja dijamanata u Sijera Leoneu.

Poslije 16 godina popularni glumac osniva svoju kompaniju za prodaju sintetičkih dijamanata, koja će se nalaziti u Španiji. Već ima kompaniju u SAD pod nazivom "Diamond Foundry", ali sada kompanija želi da proširi tržište na Evropu, od grada Truhilja do Kaseresa u Španiji.

Od kada je glumio u filmu Krvavi dijamant, Dikaprio, takođe poznat kao glumac i duboko ukorenjeni aktivista, bio je zgrožen odnošenjem dijamanata iz Afrike, uslovima poluropstva zbog finansiranja oružanih sukoba. Deceniju kasnije poslije ulozi u filmu investirao je u Livnicu dijamanata.

Iako je "Diamond Foundry"  do sada proizvodila sintetičke dijamante za nakit brenda „Ektremadurans", nova proizvodnja biće za industrijsku upotrebu. Izrađivaće se dijamantski kristalni čipovi i koristiće se kao poluprovodnici za kola što će omogućiti poboljšanja u oblasti elektronike i visoke tehnologije, posebno 5G mreže i električnih automobila, zbog svojih jedinstvenih svojstava tvrdoće i toplotne provodljivosti.

„Di Kaprio dijamant" bi mogao da bude odlična alternativa mikročipovima kakvi su do sada poznati, danas su rijetki i traženi, a prave se od silicijuma.

U ovom gradu u Španiji sunčeva svijetlost je veoma jaka što je dobro, jer je za proizvodnju ovih dijamanata potrebna velika količina sunčeve svijetlosti.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković