Neobjavljeni roman Lenarda Koena stiže u oktobru

Dosad neobjavljeni rukopis pjesnika i muzičara Lenarda Koena (1934-2016) pod nazivom “A Ballet of Lepers: A Novel and Stories” trebalo bi da se pojavi pred čitaocima na jesen.

Koen je književni život počeo vrlo rano, 1956, kada je sa sedamnaest godina objavio svoju prvu zbirku poezije “Let Us Compare Mythologies” (Hajde da poredimo mitologije), a iste godine je napisao pomenuti roman u Montrealu, piše Gardijan.

“Djed je došao da živi samnom. Nije imao više kuda da ode. Šta se desilo sa njegovim djecom? Smrt, propadanje, izgnanstvo – ne bih znao da kažem”, ovako počinje “A Ballet of Lepers”, koji priča o 35-godišnjem prodavcu koji prihvata svog djedu da zajedno žive u skučenom pansionu. Nasilni djed probudiće agresiju i u naratoru, koji ostaje neimenovan.

Kako se navodi, priča se bavi “toksičnim odnosima i time koliko su ljudi spremni daleko da odu kako bi održali veze”, a cjelokupna zbirka radova istražuje teme, kao što su stid, osjećaj usamljenosti, seksualne želje, čežnja za ljubavi, porodicom, slobodom i transcendencijom.

Novo izdanje, koje bi trebalo u Britaniji da bude objavljeno 11. oktobra, obuhvata i 15 kratkih priča, scenario za radio dramu, uz pomenuti kratki roman koji je čak dva puta bio odbijen od strane izdavača. Ovu zbirku radova je sakupila Aleksandra Plesojano koja se bavi proučavanjem Koenovih opusa.

Koen je smatrao da je “A Ballet of Lepers” bolji od njegovog romana “Omiljena igra” (The Favourite Game) za koji je 1964. godine dobio “The Quebec Literary Competition Prize”, prvu godišnju književnu nagradu u Kanadi za pisce na engleskom jeziku.

“Lenard je prije smrti rekao da je njegovo pravo remek-djelo njegova arhiva, koju je pažljivo čuvao za obožavaoce i istraživače koji bi je jednog dana otkrili. Zadovoljan sam što sa ovom knjigom njegovi čitaoci i slušaoci mogu da započnu to bogato putovanje”, izjavio je Robert Kori, povjerenik porodice Koen.

Posthumno su objavljeni zbirka proze, poezije, odlomaka iz dnevnika i crteža podnazivom “The Flame”, kao i posljednji studijski album Lenarda Koena “Thanks for the Dance”.

Zahvaljujući “The Spice-Box of Earth” (Kutija sa začinima Zemlje), Koena su kritičari proglasili jednim od najboljih mladih pjesnika engleskog govornog područja u Kanadi. Na grčkom ostrvu Hidra, objaviće i zbirke poezije “Flowers for Hitler” (Cvijeće za Hitlera, 1964) i “Parasites of Heaven” (Paraziti raja, 1966).

“Po povratku u Ameriku Koen se usredsređuje na muziku te 1967. izlazi njegov prvi studijski album Songs of Leonard Cohen. Tokom narednih decenija, Koen objavljuje dvanaest albuma, koji danas predstavljaju temelj i srž anglosaksonske muzike, a njega svrstavaju među najuticajnije umjetnike današnjice.

No, Koen ni u cvatu svoje muzičke karijere, prepune nagrada i priznanja, nije napustio svoju prvu ljubav, poeziju. Naime, 1972. izlazi zbirka pjesamaThe Energy of Slaves(Snaga robova), potom 1978.Death of a Lady’s Man(Smrt ljubavnika), a 1984.Book of Mercy(Knjiga Milosti), za koju je dobio nagradu za poeziju, koju dodjeljuje Kanadsko udruženje autora”, objavljeno je na sajtu “Geopoetike”.

Sredinom devedesetih, Koen se povlači u zen manastir nadomak Los Anđelesa, gdje provodi narednih pet godina. Godine 1999. napušta izolaciju i vraća se (i javnom) pisanju, komponovanju i koncertima. U narednim godinama objavljuje knjige “Stranger Music: Selected Poems and Songs” (Muzika stranca: Izabrane pjesme i songovi, 1993) i “Book of Longing” (Knjiga čežnje, 2006).

Iako u poodmaklom životnom dobu, Koen je od 2008. do 2012. održao nekoliko svjetskih muzičkih turneja.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković