Nova pjesma Mladena Mačara: "Sarajevo" govori o ljepoti i bolu(video)

Sokolački kantautor Mladen Mačar nedavno je objavio novi singl, koji nosi ime "Sarajevo", a numera je dobila i prateći video-spot.

U pitanju je ljubavna pjesma, a po Mladenovim riječima, govori o kontaktu koji je potencijalno ljekovit, ali i opasan i zastrašujući.

To je pokušaj mladog, zaljubljenog čovjeka da shvati sadašnjost u kojoj se nalazi, ali zajedno sa svim parametrima te sadašnjosti. Dodaje da je u pitanju lični, doživljeni osjećaj vremena i prostora, kao sredine gdje taj čovjek stvara novi život.

"On tako shvata da samo oslobođen toga što nije njegovo u prošlosti može, jedino na temelju te slobode, crpjeti energiju za budućnost i bolji život, bez stereotipa koji prijete da u njemu ubiju svaki iskren doživljaj i osjećaj ljubavi prema sebi, drugome i sredini u kojoj je parametar prošlosti uvijek surov i nezaobilazan u svakom njegovom koraku ka boljoj budućnosti", navodi Mačar.

Kako kaže, to je suštinski njegova pjesma, koju je sam osmislio, donio na svijet, lično iznio emotivno i tehnički te snimio.

"Međutim, jako je dobro i poželjno znati da kada je slušate i gledate spot 'Sarajevo', vi u stvari imate priliku da osjetite, ne jedan talenat, već četiri potpuno različite vrste talenata koji se međusobno, prirodno nadovezuju. A tu je pored mene i muzike koju potpisujem, moja supruga Dragana Mačar, koja je napisala tekst za pjesmu. Zatim Filip Miovčić, koji je radio muzičku produkciju, miks i mastering, kao i jako dobar dio oko aranžmana, učinivši tako da pomenuta pjesma zaista 'bljesne', te glumio i 'strašilo' u spotu. Naše kćerke Zaharina i Andrea su učestvovale u spotu, kao i moj sin Zaharije. I naravno, četvrti talenat je talenat čovjeka koji je zamislio, režirao, snimio i montirao spot, a to je Alen Alić, koji je i dio cijele pomenute ekipe koja se skupa potpisuje za izvršnog producenta", navodi Mladen.

Inače, kuriozitet Mladenovih kompozicija, pa tako i numere "Sarajevo", ogleda se u tome što autor koristi nekoliko vrsta distorziranog zvuka bas gitare, obogaćenim udaračkim instrumenta istoka.

Nešto ranije, objavio je i pjesmu "Iskrena", koja je nastala u važnom periodu njegovog života, u muzičkoj pauzi nove prioritetne uloge supruga i oca, pa predstavlja određenu prekretnicu, a posećena je njegovoj supruzi.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković