Bračni par Makron samo na cvijeće potrošio 600 hiljada eura

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit na meti su kritika nakon što je u javnost izašla informacija da su tokom pandemije na cvijeće potrošili gotovo 600.000 eura.

Politička publikacija Politis otkrila je da je predsjednički par prošle godine toliko potrošio na cvijeće za Jelisejsku palatu, svoju službenu rezidenciju u Parizu, piše Dejli Mejl.

To znači da je njihov budžet za cvijeće gotovo pet puta veći od budžeta njihovih prethodnika Fransoa Olanda i Nikolasa Sarkozija.

Francuska javnost je šokirana potrošnjom predsjednika Emanuela (43) i njegove supruge Brižit (67) u trenutku kad se zemlja teško oporavlja od finansijskih posledica pandemije koronavirusa. Makronova vlada je za ekonomski oporavak obećala 100 milijardi eura.

Politis otkriva da je Jelisejska palata potrošila gotovo 20.000 na biljke, još toliko na orhideje, nešto više od 30.000 na zelenilo te još 398.000 na rezano cvijeće za bukete.

Primijećeno je i da je budžet za cvijeće naglo porastao baš u vrijeme kad je Jelisejska palata bila zatvorena za javnost, a zbog pandemije koronavirusa je bilo vrlo malo prijema.

Javnost je ovogodišnju potrošnju na cvijeće nazvala sramotnom.

“Od nas se traži da štedimo, plaćamo više poreza, a oni se zabavljaju”, “Kriza očigledno ne utiče na sve”, “Kakva sramota i nepoštovanje prema onima koji nemaju ništa, kakvo bacanje javnog novca”, napisali su ljudi na društvenim mrežama, prenosi Daily mail.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković