Govorili su da nije talentovan: Otkriveni nepoznati detalji iz života glumačke LEGENDE

Glumio je u više od 350 filmova, tri puta osvojio Pulsku arenu, četiri njegova filma nominovana su za Oskara za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja.

To su samo neka dostignuća velikog Velimira Bate Živojinovića, čija je popularnost dosezala sve do Kine, gde ga i dalje pamte kao čuvenog Valtera. Bata nas je napustio prije četiri godine, a njegov sin Miljko je otkrio do sada nepoznate detalje iz života slavnog glumca.

Posljednji put uživo je vidio oca 2012. godine, kada ga je Bata posjetio u Parizu. Iste godine čuveni Valter je doživio moždani udar, posle kojeg više nije mogao da ide na daleka putovanja.

Zbog sudskog postupka koji se od 2006. vodio protiv njega, Miljko nije mogao da dođe u Srbiju ni na očevu sahranu. Omogućeno mu je da posle 13 godina dođe u svoju zemlju kad mu je umrla majka Lula, u decembru prošle godine.

- Bata je obožavao kafane i društvo, a on i majka su naročito voljeli da pjevaju "Ko te ima, taj te nema" i "Laži, laži, Vere". Bili su pravi slavuji, majka je pjevala prvi glas, a otac tercu. Mnogo su voljeli i pjesme Olivera Dragojevića. Kada god bi im se ukazala prilika, oni bi pjevali. Na Kosmaju su posebno voljeli da pjevaju sa našim prijateljem, rediteljem i direktorom fotografije Božom Nikolićem.

- Počeci nisu bili sjajni. Iz srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu izbacili su ga kao netalentovanog - otkrio je Miljko.

- Riječ je filmu "Krst Rakoc" Žike Ristića. Imao sam 11 mjeseci i logično je da se toga ne sjećam, ali znam da je to bilo na Kosovu i Metohiji, i da su čak moju fotografiju postavili na zid, kao dekor sobe jednog od likova. Mnogo godina kasnije uvijek bi me na Pulskom festivalu divni reditelj Žiža, kako su mu svi tepali, prozivao: "Gdje si, moj glumac?!" - priča Miljko.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković