Crnogorski reditelj Aleksandar Vujović dobitnik nagrade Žuti kišobran(video)

Crnogorski reditelj Aleksandar Vujović, dobitnik je nagrade Žuti kišobran (Yellow Umbrella) za najbolji film na Balkan Panorama Film Festivalu u Izmiru u Turskoj.

Vujovićev film “Duga” imao je svjetsku premijeru na ovom nedavno završenom međunarodnom festivalu, a takmičio se u kategoriji za najbolji kratkometražni film na međunarodnom nivou. Nagrada je uručena na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala, a nagradu je primila Anja Sekulić koja, zajedno sa Vujovićem, potpisuje izvršnu produkciju filma.

Balkan Panorama Film Festival održan je od 15. do 21. oktobra u Izmiru u Turskoj. Od ukupno prijavljenih 691 film iz 14 zemalja, film „Duga“ bio je među pet selektovanih i prikazanih u okviru međunarodne takmičarske selekcije festivala – Yellow Umbrella International Short Film Competition.

Film “Duga” za koji, uz režiju Vujović potpisuje i montažu, realizovan je u okviru međunarodnog projekta “CIRCE“, finansiran iz evropskih fondova u produkciji Apulia Film Commission, u izvršnoj produkciji Boka F i uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Film je nastao po motivima istinite priče iz knjige “Dipingo dunque esisto!” prestižnog italijanskog umjetnika Gaetana Grila.

Scenario je po autorovoj ideji i sinopsisu napisala Jelena Lela Milošević, direktor forografije je Vladimir Vučinić, izvršni producenti su Anja Sekulić i Aleksandar Vujović, scenograf Stanislav Nikičević, originalna muzička kompozicija Slobodanka Bobana Dabović Đurić, dizajn zvuka, snimanje, obrada i mix Aleksandar Brajovć, music editor Mihailo Miha Radonjić, color grading i mastering radili su Living Pictures iz Beograda, kolorista je bio Filip Orlandić, a specijalne efekte – 2D animacije potpisuje Andrea Carpentieri; supervizor postprodukcije je Stefan Orlandić, šminku i frizuru radila je Milka Stojanović, a kostim Jelena Roganović Đurić.

Uloge tumače: Nikša Radojičić, Miloš Pejović, Ana Vučković i Đorđije Tatić.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković