Kao da je među ljude bila vjetrom donešena, jedina Milena Dravić

Dvije godine bez Milene Dravić. Kako početi tekst o njoj, a ne umanjiti veličinu i značaj? Diva. Bila je diva srpskog i jugoslovenskog glumišta…

Plijenila je od početka karijere, vanvremenskom ljepotom i talentom za glumu, pristajala uz svaki talas kinematografije koji je prošao ovim prostorima.

Glumila je rame uz rame sa najvećim domaćim i holivudskim zvijezdama, dijelila kadrove i sa Bredom Pitom i Ričardom Bartonom. A kako i ne bi? Preko stotinu filmskih ostvarenja imala je Milena Dravić.

Prvu nagradu dobila je 1962. godine “Zlatnu arenu” za najbolju žensku ulogu na Filsmskom festivalu u Puli, na kojem je, pored ovog, pobjeđivala još šest puta. Godine 1978. dobija nagradu Zlatni David za najbolju evropsku glumicu. Punila se vitrina Milene Dravić a posljednja u tom velikom nizu, bila je nagrada “Dobričin prsten” za životno djelo. Najveću glumačku nagradu, Milena Dravić je primila 2016. godine.

Velika i sada čuvena ljubav, koja na neki način simboliše Beograd bila je između Dragana Gage Nikolića i nje, a na vjernost su se zakleli 1971. godine. Bili su poznati kao skroman par, koji nije za sobom vukao skandale, naprotiv. Uvijek odmjereni, gospodskog držanja, bili su, kako to naš narod kaže – “slika i prilika”.

Najbolje o tome svjedoči primjer kada su Milena i Gaga skupili novac da kupe automobil, kada su već zašli u pozne godine. Prije nego su izašli iz stana, vidjeli su na televiziji reklamu u kojoj se pozivaju ljudi na pomoć jednom djetetu za operaciju očiju. Suma potrebna za hiruški zahvat bila je srazmerna onoj koju su kod sebe imali Milena i Gaga, pa su oni odlučili da je ipak mnogo bitnije da dijete progleda, nego da oni kupe automobil. Tako je i bilo, novac su donirali za operaciju.

“I dobrota sama je ona. Čini se da velika umjetnost ne ide bez velike i otvorene duše prema cijelome svijetu… A ona bi da zagrli cijeli svijet, jer samo tako je bivala srećno biće. Koliko samo nepoznatih akcija solidarnosti i humanitarne pomoći, koje su ona i njen Dragan pokretali da bi pomogli nekim ljudima kojima je pomoć bila potrebna… I nikada to nisu oglašavali javno. Bile su to njihove ljudske, privatne stvari, koje su izvršavali misionarski i gotovo posvećeno. Tako su duboko osjećali svoje…pobratimstvo lica u svemiru”, napisao je Rade Šerbedžija o Mileni Dravić.

I žaliće dugo ovi prostori za glasom Milene Dravić, koji je otišao u vjetar 14. oktobra 2018. godine, za njenim intervjuima punim topline i ljudskosti. Žaliće dugo Beograd i Srbija što su ostali bez glumačke institucije. Ali, ostaju filmovi za sva vremena, koje je besprolazno pečatirala Milena Dravić.

“I proći će godine i proći će vremena, ali kada se budu tamo negdje slagale knjige o svima nama koji smo se bavili filmskom umjetnošću, Milena će, siguran sam u to, stajati na prvoj stepenici toga našeg vrtoglavog uspinjanja, tik uz Marlon Branda i Mastrojanija”, pisao je Šerbedžija o Mileni.

Bila je inspiracija mnogim umjetnicima, a prvi koji joj je napisao pjesmu bio je Arsen Dedić. Posvetio joj je stihove pjesme “Milena”1983. godine:

MILENA

Još je bila tako mala

samo svjetlost, samo pjena

još je bila, što da kažem

niti dete, niti žena

Kao cvijet u tamnom polju

njena glava plava, snena

kao da je među ljude

bila vjetrom donesena

Milena, Milena

poći ćemo izvan grada

zavjesa od kiše pada

nema ovde ničega za nas

Milena, Milena

toliko te čekam, da li znaš

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković